Абонамент за бюлетин
Книгата на чаения майстор
-10%

Книгата на чаения майстор

ISBN: 9786191611287
Издател: Персей
Издадена: 2017
Брой страници: 256
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 12.99 лв.
Цена: 11.69 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Книгата рисува бъдеще, което изглежда опасно възможно, а може би вече сме свидетели и на неговото начало… Защото: „Тайните ни дълбаят така, както водата дълбае камъка.“

Питейната вода по света е оскъдна. Земята е минала през нечувана катастрофа, предизвикана може би от глобалното затопляне или войните за нефтените находища и изменила географията и световния политически ред. В това „настояще“, където нашата сегашна действителност с нейните ресурси и технологии е „предходна“ и непозната, умишлено прикривана, новото общество оцелява с минимални количества вода, разпределени по квота от управляващия диктаторски военен режим.

Младата Нория е последната представителка на своя род. Както повелява традицията, тя се обучава за чаен майстор, водена от своя баща в дебрите на загадъчното и луксозно изкуство на чаената церемония. Скоро става пълноправен майстор и наследява бремето на отговорностите и моралните устои наред със стриктно съхраняваната тайна на своите предци – пазителите на водата. Във време, когато дажбите вода са сведени до минимум, а войниците все по-неотлъчно и с подозрение гледат към дома на чаения майстор, Нория остава сама, още ненатрупала необходимите за оцеляването й знания, но способна да се докосне до една мистерия от Столетието на здрача, която носи надежда за бъдещето на целия свят.

Нория трябва да избира между безопасността и хуманността, между познанието и здравите връзки на рода.

Грабващият и вълнуващ роман „Книгата на чаения майстор“ е всъщност книга за пазенето на тайни, разтягането на границите им и неизбежната им загуба, както и за съхраняването на традиции от един на пръв поглед съвършен, но загубен свят. Това е една от запомнящите се съвременни дистопии.

Авторката, Еми Итеранта (р. 1976, Тампере, Финландия), започва да пише този свой първи роман, „Книгата на чаения майстор“, по време на докторантурата си в университета на Кент, Великобритания. Създава го в две версии – на родния си фински език и на английски (със заглавие Memory of Water). През 2012 г. излиза във Финландия, след като спечелва конкурс за фентъзи и научнофантастичен роман. Пожънва изключителен успех и печели две големи награди (Kalevi Jäntti и Nuori Aleksis). Английската версия на романа – „Паметта на водата“, е публикувана от издателския гигант Harper Collins през 2014 г. в САЩ, Великобритания и Австралия. Успехът й носи номинации за наградите за научнофантастична литература „Филип К. Дик“, „Артър Кларк“ и „Голдън Тентакъл“. Сега Еми Итеранта живее в Кентърбъри (Великобритания).

Книги, подобни на "Книгата на чаения майстор"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Еми Итеранта

Коментари за "Книгата на чаения майстор"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах