Абонамент за бюлетин
Книгата на Бек

Книгата на Бек

ISBN: 9786191580934
Издател: Кръг
Издадена: 2020
Брой страници: 272
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.90 лв.
Цена: 16.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Книгата на Бек“ е определяна от някои като роман, от други като сборник с разкази, а за трети е художествен пътепис. В голяма част от нея Джон Ъпдайк описва обиколката си в Източния блок през 60-те години на XX век. Тогава американският писател официално е посрещан като посланик на изкуството в Русия, България и Румъния, където творбите му вече са превеждани, а името му е добре познато.

Вследствие на тази обиколка Ъпдайк създава един от най-обаятелните си текстове, в който описва знаменитата си среща с Блага Димитрова. Публикувана за пръв път в сп. „Ню Йоркър“ през 1965-а, историята досега не е излизала в книга у нас. А с „Българската поетеса“ американецът печели награда „О’Хенри” за къс разказ. С нея се поставя и началото на една от най-интересните мистификации в модерната литература – превъплъщението на Ъпдайк в белетриста Хенри Бек, неговото алтер его.

------------------------
Джон Ъпдайк (1932–2009) е сред най-значимите имена в американската литература. Той е писател, поет и критик, автор на повече от петдесет книги. На български е популярен със заглавията „Заеко, бягай“, „Кентавърът“, „Ожени се за мен“, „Двойки“, „Вещиците от Истуик“ и други. Носител е на множество литературни награди и е един от тримата, печелили „Пулицър” за художествена литература повече от веднъж.

В „Книгата на Бек” Джон Ъпдайк създава богата картина на културния живот на Изтока и Запада. За българския читател тя е от особено значение – сред страниците ѝ той ще открие познати образи, ще припознае себе си в други, а някои ще му се сторят абсурдно далечни от дистанцията на времето.

Книги, подобни на "Книгата на Бек"

Заека се укроти

Заека се укроти

Джон Ъпдайк

28.00 лв.
Заека богат

Заека богат

Джон Ъпдайк

28.00 лв.
Заеко, бягай

Заеко, бягай

Джон Ъпдайк

22.90 лв.
Заека се завръща

Заека се завръща

Джон Ъпдайк

23.90 лв.
Двойки
-10%

Двойки

Джон Ъпдайк

17.10 лв.

Други книги от Джон Ъпдайк

Коментари за "Книгата на Бек"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах