Абонамент за бюлетин
Клада
-10%

Клада

ISBN: 9786197392159
Издател: Ерго
Издадена: 2017
Брой страници: 424
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 17.00 лв.
Цена: 15.30 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
"Клада" е историята на тринадесетгодишно момиче в неназован град, в една неназована източноевропейска страна, което остава сираче и нещастният обрат в съдбата му съвпада с периода на рухването на диктатурата, от която е пострадало цялото семейство. Баба ѝ я намира в интерната за сираци и я взема със себе си. Ежедневието на героинята е изпълнено с фантазия и обикновени мечти, с юношески премеждия, първа любов и копнеж за щастлив и спокоен живот.

Романът е история на съвремието ни, която поставя въпроса за личната отговорност в тоталитарното общество, от което привидно сме се избавили в края на миналия век, както и в новото общество, към което бързаме да се приобщим. Памет или забрава, опрощение или отмъщение за подлостта и жестокостите, за раболепието и подчинеността при диктатурата? Въпроси, които вълнуват всички, съпричастни на промените през последните тридесетина години, поднесени през кръгозора на едно дете, чрез магичната дарба на бабата да твори добро там, където я посято само злото.

------------------

Дьорд Драгоман е ярка фигура в съвременната унгарска литература, световната си слава дължи на втория си роман "Белият цар" (2005), с който е познат и на българските читатели. Литературните му успехи започват с "Книга за опустошението" (2002), а романът "Клада" (2014), който сега предлагаме на любезния читател, е третият му монументален роман. Автор е на сборника с разкази "Хор от лъвове" (2015), превежда художествена литература от английски език, занимава се с литературна и филмова критика. Роден е през 1973 г. в Търгу Муреш (Марошвашархей), Румъния.

Семейството му се преселва да живее постоянно в Унгария през 1988 г. Възпитаник е на Будапещенския университет "Лоранд Йотвьош", завършва английска филология, защитава докторат по филологически науки, за писателската си дейност е носител на няколко унгарски и международни престижни награди. По романа "Белият цар", смятан за шедьовър и голямо постижение на унгарската литература в световен мащаб, е изготвен и игрален филм, британска продукция. Произведенията на Дьорд Драгоман са преведени на над тридесет езика.

Книги, подобни на "Клада"

Клада
-10%

Клада

Дьорд Драгоман

15.30 лв.
Белият цар
-10%

Белият цар

Дьорд Драгоман

11.70 лв.
Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.

Други книги от Дьорд Драгоман

Коментари за "Клада"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах