Абонамент за бюлетин
Кенилуърт
-5%

Кенилуърт

ISBN: 9789543652518
Издател: Еднорог
Издадена: 2021
Брой страници: 672
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 21.90 лв.
Цена: 20.81 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
През 2021 се навършват 250 години от рождението на сър Уолтър Скот, един от безспорните първомайстори на жанра исторически роман. Сред шедьоврите на шотландския писател е „Кенилуърт” – романът носи името на прочутия замък, подарен от кралица Елизабет на нейния любимец граф Лестър. Опиянен от възможността да стане крал, Лестър е готов да пожертва истинското в името на фалшивото, с обичайните за такива решения съкрушителни последици.

Очарователен и изтънчен, граф Лестър е един от най-видните и тачени придворни на Елизабет. Единствената сянка върху името му хвърля враждата между него и лорд Съсекс, продиктувана от съперничеството им за благоволението на кралицата. Двамата са най-силните мъже в една държава, управлявана от жена. Самата Елизабет демонстрира неприкрита привързаност към Лестър и той като че ли е единственият, който би могъл да стане неин съпруг. Но за това има една съществена пречка.

Лестър е вече женен за красавицата Ейми Робсарт, дъщеря на благороден рицар от Девъншър. Той все още пази брака си в тайна, изчаквайки удобен момент, за да съобщи новината на целия двор. Ричард Варни, дясната ръка на графа, който вижда в неговото издигане възможност за собствено облагодетелстване, започва да убеждава Лестър, че има реални шансове да стане крал. Междувременно храбрият благородник Едмънд Тресилиън, бивш годеник на Ейми, се опитва да я открие и да я върне у дома.

Около невинната Ейми, влюбена безрезервно в своя съпруг, се заплита паяжина от интриги и лъжи, борби за власт и суеверия. А кулминацията на тази драматична история ще настъпи по време на пищните празненства в замъка Кенилуърт. Именно тук Лестър ще посрещне своята кралица.

Уолтър Скот използва достоверно историческите факти, за да представи една вълнуваща история, съизмерима с Шекспирова трагедия, с неочаквани обрати и ярки герои, въвлечени в една безкомпромисна борба. „Кенилуърт“ излиза през 1821 г. и моментално жъне успех сред читатели и критици. Отзвукът е голям в цяла Европа. Повлиян от романа, Виктор Юго пише пиесата в пет действия „Ейми Робсарт“, поставена в Париж през 1828 г.

Макар да не е централен, образът на Елизабет оставя своя отпечатък в съзнанието на читателите и е сред най-големите постижения на Скот в „Кенилуърт“. Той описва съвсем реалистично терзанията и чувствата на една силна жена, която съзнава своята роля на предводител и пазител на Англия, а паралелно с това има своите типично женски слабости. Но пък е достойна наследница на Тюдорите, а гневните й изблици категорично доказват, че е наследила буйната кръв на своя баща Хенри VIII.

Книги, подобни на "Кенилуърт"

Роб Рой
-5%

Роб Рой

Уолтър Скот

19.95 лв.
Царина

Царина

Елън Алпстен

25.00 лв.
Дъщерята на Аушвиц

Дъщерята на Аушвиц

Малкълм Брабант

22.00 лв.
Кралица Марго
-10%

Кралица Марго

Александър Дюма

22.50 лв.
Апокрифният живот на Франциск от Асизи
-10%

Апокрифният живот на Франциск от Асизи

Масимилиано Фели

22.50 лв.

Други книги от Уолтър Скот

Коментари за "Кенилуърт"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах