Абонамент за бюлетин
Като бяло поле на картата
-10%

Като бяло поле на картата

ISBN: 9789545531699
Издател: Парадокс
Издадена: 2015
Брой страници: 460
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Като бяло петно на картата“ не е роман, който прави нови географски открития, а роман който крещи да спрем веднъж завинаги жестоко и безсмислено да се самоунищожаваме, независимо от културните си, расови и религиозни различия.

Младият Ануар мечтае за красиви къщи, за далечни пътувания, за кафенета с незабулени жени и цигарен дим и за сестрата на своя еврейски приятел. Звучи съвременно и понятно, само че действието се развива през 30-те години на ХХ в. в Багдад, а героят е крадец и авантюрист, приближен на „черноризците“ - младежката фашистка организация в Ирак, - и в мечтаното си пътуване до Берлин през 1941 г.става част от свитата, която придружава Великия мюфтия на Йерусалим, съюзник на националсоциалистите. Романът на ШеркоФатах е поредното литературно предупреждение да не си правим прибързани изводи за нищо.

„Като бяло петно на картата“ е горчив, реалистичен разказ, маскиран като приключенска история, която проследява пътя на млад арабин в един свят, който губи невинността си. Засмукан от кървавия водовъртеж на Втората световна война, Ануар попада в мюсюлманските части на СС в Беларус и Украйна и взема трагично участие в потушаването на Варшавското въстание от 1944 в групата за унищожение на Дирлевангер, под ръководството на СС-групенфюрераРайнефарт. След ден, изпълнен с десетки кървави убийства на невинни хора, от покрива на една от малкото оцелели сгради, Ануар наблюдава бездействащите съветски войски на другия бряг на Висла и си задава въпроса: "Защо не атакуват?“ Отговорът е безмилостен: „ТОВА Е ГОЛЯМАТА ПОЛИТИКА!“ А тъжният извод на Шерко Фатах логично е, че независимо дали е на страната на победителя или победения, Малкият човек в историята винаги е губещ.

--------------------------

ШеркоФатах е роден в Източен Берлин през 1964 от смесения брак на майка германка и баща иракски кюрд. През 1975 г. цялото семейство се мести в Западна Германия. Фатах следва философия и история на изкуството. Носител на наградата „Аспекте“ за първия си роман “Im Grenzland”.

Книги, подобни на "Като бяло поле на картата"

Като бяло петно на картата
-10%

Като бяло петно на картата

Шерко Фатах

18.00 лв.
Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.

Други книги от Шерко Фатах

Коментари за "Като бяло поле на картата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах