Абонамент за бюлетин
Кан Тервел - кошмарът на Халифата
-5%

Кан Тервел - кошмарът на Халифата

ISBN: 9789544006679
Издател: Фабер
Издадена: 2013
Брой страници: 384
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 15.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
"Кан Тервел - кошмарът на Халифата" е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование. Публикувал е геополитически и военнотехнически анализи в изданията на МО на Р България и сп. "Криле", както и разкази и юридически статии в местния печат в гр. Добрич.

Романът е посветен на едно от най-великите събития в историята на Европа - разгромът на арабската обсада на Константинопол през 717/718 г.

Халифатът, чийто основател бил самият Мохамед, победоносно развявал знамената си на три континента, а под властта му падали стотици народи и древни империи. При халифите Сюлейман Абд ал-Малик /685-705/ и Уалид ал-Малик /705-715/ империята на пророка започнала инвазия в Афганистан и Северна Индия, достигайки до Синд в днешен Пакистан. В Северна Африка арабските конници се спрели на брега на Атлантическия океан. Гибралтар не бил проблем за техния флот и те се прехвърлили в Европа. За броени години и без особени усилия разгромили варварските кралства в Испания и Южна Франция.

По същото време, на арабските удари била изложена и Източната Римска империя, която днес познаваме като Византия. През 674-678 г. подложили на тежка блокада "столицата на света" - Константинопол.

През 717 г. халиф Умар ибн Абдул-Азис /717-720/ мобилизирал огромни ресурси и започнал невиждана по своите мащаби военна акция. Константинопол бил подложен на пълна блокада по море и суша. Тежката зима, гладът, болестите взели своя дан от обсадени и обсадители. Въпреки това изходът от титаничния сблъсък не бил ясен. Тогава на бойното поле се появила армията на кан Тервел и обърнала хода на историята. Благодарение на българите обсадата на Цариград е свалена, а арабите никога повече не предприемат опит за инвазия в Европа през Балканския полуостров.

Почти цяло столетие учени от България и Източна Европа доказват, че именно победата на Тервел спира нашествието на исляма към сърцето на стария континент. Въпреки това, на Запад малцина знаят и приемат българите и техния владетел Тервел за спасител на Европа. Без никакви основания продължава да се твърди, че Карл Мартел, в битката при Поатие на 10.10.732 г. успял да спре арабите. Всъщност това било една обикновена акция на управителя на Андалусия Абд ал Рахман, а франките разбрали, че са победили едва на следващия ден, когато арабите вече се били оттеглили.

Романът запълва една празнота в нашите представи за титаничния подвиг на кан Тервел, който му отредил място в европейската история.

Книги, подобни на "Кан Тервел - кошмарът на Халифата"

Нефритения амулет. Величието на Добротица
-5%

Нефритения амулет. Величието на Добротица

Емил Димитров

15.20 лв.
Стълбата на светлината
-5%

Стълбата на светлината

Емил Димитров

11.40 лв.
Като на изповед. Руски беседи
-5%

Като на изповед. Руски беседи

Емил Димитров

17.10 лв.
Човек на дълга и честта: Досието на Михаил Арнаудов

Човек на дълга и честта: Досието на Михаил Арнаудов

Емил Димитров

8.00 лв.
Нечестивците се жалват пред Конституционния
-10%

Нечестивците се жалват пред Конституционния

Веселин Панайотов

27.00 лв.

Други книги от Емил Димитров

Коментари за "Кан Тервел - кошмарът на Халифата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах