Абонамент за бюлетин
Как открих наивността си
-10%

Как открих наивността си

ISBN: 9786197494051
Издател: AMG Publishing
Издадена: 2019
Брой страници: 608
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.50x21.00
Корична цена: 24.95 лв.
Цена: 22.46 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Биографична литература
"Как открих наивността си" – новата автобиография на световноизвестния предприемач Ричард Брансън.

„Как открих наивността си“ започва оттам, където „Как изгубих наивността си“ завършва – в зората на новото хилядолетие. Това е продължение на историята на една от най-динамичните марки в света, която през последните 20 години не спира да разширява границите на възможното.

--------------------

Уважаеми читатели,

В ръцете си държите една забележителна книга, написана от доста богат човек. Не, тук не ви говоря за неговите милиарди, нито за безбройните му проекти, които през годините промениха цели индустрии и задаваха посоките за развитие на други. Говоря ви за личност, от която можем да научим много за живота, за човешката психика и за общуването в света на бизнеса, а дори и в семейството.

Много хора са анализирали въпроса – благодарение на кои свои качества Брансън е постигнал своя успех? Създател на конгломерата Virgin Group, в който влизат над 400 компании, включително звукозаписната Virgin Records, телекомуникационната Virgin Mobile и авиокомпанията Virgin Atlantic. Според мен едно от качествата, които сър Брансън владее до съвършенство, е умението да комуникира по виртуозен начин. Независимо с кого, къде и с каква цел.

Друго качество, което малцина в едно общество притежават, е способността да се изолираш от света, да изключваш заобикалящата среда и каквото и да се случва в бизнеса ти, да полетиш с балон в избрана от теб посока, абсолютно сам и свободен, независимо че ангажиментите ти са планирани за месеци напред.

Имах честта да срещна сър Ръчард Брансън по време на краткия му престой в София през 2017 г. Зарадвах се искрено, когато за първи път чух, че този човек ще дойде в България, няколко месеца по-рано. И до последния момент чаках да го видя с очите си, преди да повярвам, че той наистина ще сподели подробности от своя път към успеха със стотици в зала 1 на НДК.

Преди да застане пред публиката в залата, с екипа ми го очаквахме в един от ресторантите на двореца на културата, който беше празен и само на наше разположение.

Сър Брансън дойде и приветливо се усмихна, елиминирайки моментално всякаква дистанция в общуването. Беше облечен в класически сини дънки и снежнобяла риза с навити ръкави. Очакваха го около десет млади румънци, които работеха в една от компаниите му в Румъния и бяха били път до София, за да се запознаят с него. Той се усмихваше широко и приятелски ги прегръщаше, изричайки, че е горд, че толкова интелигентни хора работят за него.

Докато наблюдавах тази сцена, си мислех колко магнетична личност е Ричард Брансън за своите служители, как всяка негова кауза автоматично преминава в съзнанието на десетки хиляди души по цялата планета, които работят за компаниите му: „Никога не съм започвал бизнес с мисълта как ще направя пари. Винаги съм бил подтикван от чувство на неудовлетвореност. Мразех да летя с чужди авиокомпании и си казах: „Хайде да се пробвам, мога да направя по-добра“. Исках да летя в Космоса и тъй като правителството нямаше да ме изпрати, си казах: „Ще създам космическа компания“, разказа Брансън в интервюто, което записахме за зрителите на „120 минути“ по bTV.

Както ще усетите от книгата, Брансън е човек, който никога не се е подценявал. Той просто си е поставял цели, които да преследва. Но те винаги са били свързани с ключовата дума „промяна“. Ако създадеш някаква позитивна промяна за света, значи имаш бизнес.

Ако сте от амбициозните родители, не давайте този текст на децата си. Защото родителите на Брансън преди всичко са били негови приятели. Малкият Ричард не е бил сред добрите ученици в класа си. Страдал е от дислексия – невъзможност за четене и разбиране на прочетеното, което прави концентрацията му върху уроците изключително трудна. Развива и синдром на дефицит на вниманието. Идеята да прекара още няколко години в наизустяване на ненужни факти и спрягане на латински глаголи му се струва ненужна.

Така още невръстен, Ричард шокира родителите си, заявявайки им, че напуска училище, за да основе младежкото списание Student. За този период Брансън ми разказа следното: „Нашите ми казаха: „Виж, важното е, че ти знаеш какво искаш да правиш, повечето хора не знаят какво искат да правят“. И така получих своето образование и то беше удивително образование. Всеки път от тогава насам създавах неща, с които да променя света. И аз го направих в много различни сфери и се забавлявах много, докато го правех“, каза Брансън.

Според разбирането и опита на Ричард трябва да следваме нещата, от които се интересуваме в нашия собствен живот, а не да правим нещо по принуда: „Нали знаете, ако не се справяш добре в училище, но обичаш музика – последвай музиката. Ако не се справяш в училище, но обичаш спорт – последвай спорта. И тогава подозирам, че ще си успешен, защото ще правиш това, което можеш най-добре. Дай си шанс. Ще научиш много, дори да се провалиш първия път. Автоматично ти ще успееш и ще имаш ползата от това, че си прекарал страхотно времето си“.

Брансън никога не се съмнява в себе си. Както гласи една от най-известните реклами на Virgin Mobile, дори и когато го мислят за луд.

Очаква ви пътешествие в съзнанието на една от най-удивителните личности на нашето време.

Приятно четене.

С уважение,
Светослав Иванов
журналист
„120 минути“

Книги, подобни на "Как открих наивността си"

Майната му! Да го направим! Уроците на живота ми
-10%

Майната му! Да го направим! Уроците на живота ми

Ричард Брансън

7.16 лв.
Животът на Мона Лиза
-10%

Животът на Мона Лиза

Даян Хейлс

17.91 лв.
Влюбеният крал
-10%

Влюбеният крал

Мишел Зевако

18.00 лв.
Нищо случайно

Нищо случайно

Клое Маданес

24.00 лв.
Версаче

Версаче

Лайа Фаран Грейвс

19.90 лв.

Допълнителни материали Други книги от Ричард Брансън

Коментари за "Как открих наивността си"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах