Абонамент за бюлетин
История на цивилизацията. Големите технологични изобретения
-10%

История на цивилизацията. Големите технологични изобретения

ISBN: 9789545156182
Издател: Милениум
Издадена: 2023
Брой страници: 368
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 35.00 лв.
Цена: 31.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Обща световна история
На 1 май 1893 г. е открит Чикагският световен панаир, наричан още Колумбовотоизложение. В него всички се тълпят пред Павилиона на електричеството, приютилмагическите постижения на Томас Едисън – телеграф, „говорещата машина“ фонограф икинетоскоп, който за първи път „съживява“, макар и колебливо, изображения на движещисе фигури. Там са също и изумителните изобретения на Александър Бел - телефон, който предава глас чрез светлинни лъчи, и на Илайша Грей – факс машина. Става ясно, че светът е навлязъл в нова епоха на безпрецедентен технологичен прогрес.

Големият преход към модерната технологичната ера по традиция се свързва с Първата индустриална революция (средата на XVIII век), която поставя началото на механизираното производство. Но дори и бърз поглед върху историческата еволюция на ключови изобретения като парния двигател, електрическата батерия, компютъра или подводницата ще разкрие, че всички те имат своите предишни прототипи и че всъщност технологичният напредък е неразривна част от развитието на цивилизацията, която датира още от овладяването на огъня. Самото оцеляване на човешката раса пряко зависи от изнамирането на полезни технични приспособления, с които по-лесно и бързо даобработва земята, да се сдобива с ресурси, да изгражда жилищни селища и да съхранява и предава на поколенията натрупаните знания. Още преди новата ера гениални изобретатели дръзват да проектират гигантски сгради и съоръжения, механизирани устройства, парни и водни източници на енергия, различни средства за комуникации, сложни изчислителни машини и смъртоносни оръжия, като огромна част от техните изобретения са залегнали в основата на съвременните технологични постижения. А феноменалните инженерни чудесана египетската и римската цивилизации и до днес остават ненадминати.

Настоящият том проследява как се появяват най-големите технологични изобретения от древността до нашия век, повлиян от възхода на изкуствения интелект. Наред с разказа заключовите инжерерни пробиви, книгата представя и любопитни факти от биографиите на великите изобретатели, дръзнали да надскочат своето време. Изградено върху богата историографска база, допълнено с много илюстрации, това научно изследване превеждачитателя през хилядолетната история на технологичния напредък.

Книги, подобни на "История на цивилизацията. Големите технологични изобретения"

История на Америка. Завладяващи разкази от древни времена до ХХ век
-10%

История на Америка. Завладяващи разкази от древни времена до ХХ век

Кевин Скот

18.89 лв.
Руската империя едно създание на франките

Руската империя едно създание на франките

Карл Фритцлер

14.00 лв.
Светът във война 1939-1945
-10%

Светът във война 1939-1945

Макс Хейстингс

44.10 лв.
Премълчаваната история на САЩ
-10%

Премълчаваната история на САЩ

Оливър Стоун, Питър Кузник

49.50 лв.
Дуел без правила
-10%

Дуел без правила

Колектив

18.81 лв.

Други книги от Албена Симова

Коментари за "История на цивилизацията. Големите технологични изобретения"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах