Абонамент за бюлетин
История и празници на българите

История и празници на българите

ISBN: 9789545095214
Издател: N/A
Издадена: 2014
Брой страници: 280
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.00x23.00
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 12.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Български фолклор и етнография
Настоящият труд, който представям на българския читател, е обобщение на моите търсения и наблюдения върху идентичността и народопсихологията на българите. Когато бях дете и ученик, често слушах моят баща да ми казва:

„Сине, учи и напредвай, за да можеш един ден да се махнеш от тази загубена държава”.

Тъй като аз не обичам да следвам механически съвети, дълго време мислех и се опитвах да разбера защо трябва да са загубен народ българите. Преминах през различни влияния в живота си и съм търсил отговор от различни гледни точки. Около 2005 год. чух, че българите били по произход траки и естествено насочих вниманието си да се запозная със съществуващата литература и материали в тази насока. Изложената информация в книгите на д-р Ганчо Ценов, д-р Асен Чилингиров и материалите на Георги Сотиров силно резонира в мен. Започнах да правя сравнения с Библията, Житията на светиите, различни енциклопедии, книги, описващи българските празници и традиции и митологията. Пред мен започна да се сглобява един пъзел и на трудните и загадъчни въпроси получих отговор. Разбрах, че от дете съм бил подлаган на съзнателна и подсъзнателна манипулация от страна на медиите и официалното становище на науката. Представян ми е бил светът по един начин и ми е било внушавано какъв ще трябва да съм и аз непрекъснато съм изпадал в противоречия, защото съм чувствал нещата по друг начин. Това ме е тласкало да изпадам в чувство на виновност и отчаяние, но се убедих, че всичко това е ставало извън мен и че е напълно възможно човек да бъде такъв, какъвто си е. Това е най-естественото състояние на всеки българин, живеещ в България и не е нужно да напуска родината си, за да търси щастието и късмета си всред други народи, отделен от корена си.

Ще изложа моите обобщения в рамките на пет глави, като ще излагам информацията не хронологично, а циклично, следвайки логиката на българския празничен православен календар – от Благовещение до Възкресение Христово (пролет – лято – есен – зима – пролет). Ще правя съпоставяния между българската история и празници, защото смятам, че по този начин ще могат да се обхванат и разберат по-пълноценно. Правя паралели и с описаните празници в Светото Писание в Стария завет. Включил съм още и символика, иконография и лингвистични материали, проследяващи произхода на българския език и писменост. Целта ми не е да бъда изчерпателен, а да погледна от колкото се може повече страни, стремейки се да синхронизирам всички гледни точки, така че те да не си противоречат.

Кирил Минов

Книги, подобни на "История и празници на българите"

Сватбата – празник на празниците в българския семеен календар

Сватбата – празник на празниците в българския семеен календар

Лилия Старева

19.95 лв.
Маршът на идолите. Скалните стражи от мистична България
-10%

Маршът на идолите. Скалните стражи от мистична България

Николай Н. Нинов

23.31 лв.
Български празници и обичаи – твърда корица
-10%

Български празници и обичаи – твърда корица

Лилия Старева

17.99 лв.
Български народни песни

Български народни песни

Събрал Серафим Ив. Боянов

18.00 лв.
Етноисторически пътеводител

Етноисторически пътеводител

Александър Димитров

32.00 лв.

Други книги от Кирил Минов

Коментари за "История и празници на българите"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах