Абонамент за бюлетин
Империята на задграничните фирми
-10%

Империята на задграничните фирми

ISBN: 9789542818106
Издател: Сиела
Издадена: 2015
Брой страници: 396
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Христо Христов e разследващ журналист, основател на сайтовете desebg.com и на Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com). Автор е на книгите:

• „Секретното дело за лагерите“ (1999).
• „Държавна сигурност срещу българската емиграция“ (2000).
• „Убийте Скитник“ – българската и британската държавна политика по случая Георги Марков (2005).
• „Тайните фалити на комунизма“ – истината за краха на българския социализъм в секретните архиви на дело №4/1990 за икономическата катастрофа (2007).
• „Двойният живот на агент „Пикадили“ – досието на единствения заподозрян в убийството на писателя Георги Марков, и ключовия архив на Първо главно управление на ДС (2008).
• „Тодор Живков. Биография” (2009).
• „Операция Маратон” – истината за кражбата на Паисиевата история от Държавна сигурност в манастира „Зограф” (2012).

Носител е на най-престижните награди за разследваща журналистика в България. Лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г.

„Империя на задграничните фирми” е най-мащабното документално разследване за генезиса, дейността и източването на дружествата с българско участие, регистрирани в чужбина при управлението на БКП. Създадени под предлог, че са необходими за завладяването на нови пазари, задграничните фирми с българско участие са образувани преди всичко в редица развити западни държави и в страни от Третия свят, а след разпадането на комунистическата система се превръщат в един от каналите за източване на национални капитали.

Началото е поставено през 1961 г., а през следващите три десетилетия империята от задгранични фирми надхвърля 450 дружества и се разпростира в над 70 държави от целия свят. В тях са инвестирани стотици милиони долари, а след краха на комунизма започва разграбването им, като печалби от най-малко 1 млрд. долара никога не се връщат в България. Изнесените и източени чрез задграничните фирми капитали са обект на остри политически спорове през прехода, но нито едно политическо мнозинство след промените не дава ясен отговор за съдбата им.

В разследването си авторът използва най-широка документална основа, включително и на архивни източници в чужбина. Изследвани са архивите на Министерския съвет в периода 1961-1993 г., на Политбюро на ЦК на БКП, Министерството на външната търговия, архивите на МВР, БНБ, Министерството на икономиката и на Народното събрание, както и документи на Агенцията по приватизацията. Ключов архив за съдбата на изнесените капитали е и дело №4/1990 г. на Главна прокуратура за икономическата катастрофа при управлението на БКП. В него е събрана уникална документация по направленията – „Скрит транзит“ (контрабанда), „Външна търговия“ и „Задгранични дружества“, както и показанията на редица важни фигури от политическия и стопанския елит в управлението до 1989 г.

Книги, подобни на "Империята на задграничните фирми"

Как да управляваме

Как да управляваме

Гаврил Кръстевич

7.00 лв.
Технофеодализъм
-5%

Технофеодализъм

Янис Варуфакис

17.96 лв.
Държавата търговец
-5%

Държавата търговец

Кирил А. Фурсов

25.65 лв.
Държавата търговец - твърда корица
-5%

Държавата търговец - твърда корица

Кирил А. Фурсов

30.31 лв.
Кратка история на равенството
-5%

Кратка история на равенството

Тома Пикети

20.71 лв.

Допълнителни материали Други книги от Христо Христов

Коментари за "Империята на задграничните фирми"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах