Абонамент за бюлетин
Името ми е Червен
-5%

Името ми е Червен

ISBN: 9789543651214
Издател: Еднорог
Издадена: 2023
Брой страници: 544
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 26.90 лв.
Цена: 25.56 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза, Исторически
Вярвате ли, че мъртвите, дърветата и дори цветовете могат да говорят? Ще се убедите, че това е напълно възможно, ако изразител на техните мисли и чувства е самият Орхан Памук. В своя епичен шедьовър "Името ми е Червен", който той описва като своя "най-колоритен и оптимистичен роман", носителят на Нобелова награда разказва за сблъсъка между културния консерватизъм и опитите за реформи в разрасналата се, но започваща да губи позиции на световна сила през XVI век Османска империя.

Прочут истанбулски миниатюрист получава тайна поръчка - да изработи в своето ателие книга, възхваляваща падишаха. Но тази книга трябва да бъде по-различна от всичко, излязло досега изпод ръцете на прочутите майстори на миниатюрата. В нея се крие нещо, което става причина за загадъчни убийства.

Историята на книгата крие не само загадка и любов, но ни отвежда и в света на идеите - разказите на мъртвеца и на неговия убиец, на влюбените, кучето, парата и дървото ни въвеждат в Хиляда и една нощ на живописта. Докато двама влюбени се търсят и намират, докато мъртвите чакат възмездие, а убиецът търси оправдание за злодеянието си, в спорове за истината и вярата се разразява битката между живописните школи на Изтока и Запада. Истината се крие в притчите за изкуството и вечно търсещия дух - по вечния път към познанието и прозрението.

Романът е от особено значение за Орхан Памук, който в началото на кариерата си е искал да стане художник. Той разказва за дилемите, пред които е изправен един художник на миниатюри в страна, която не успява да достигне напредъка на западната цивилизация. Памук смесва по впечатляващ начин мистерия с приказка, за да разкаже една история за изкуството, за скрития в него смисъл, за творците и признанието. Сблъсъкът между закостенелите ориенталски традиции и отдавна изпреварилите ги западни влияния, влизащи в разрез с твърдите религиозни вярвания, е в основата на този шедьовър, който се радва на неизчерпаем интерес у нас.

Орхан Памук е носител на нобелова награда за литература.

------------

"Съвременна класика... Богата и значима."
Лос Анджелис Таймс

Книги, подобни на "Името ми е Червен"

Чумни нощи
-5%

Чумни нощи

Орхан Памук

33.25 лв.
Червенокосата - твърда корица
-5%

Червенокосата - твърда корица

Орхан Памук

18.91 лв.
Черна книга
-5%

Черна книга

Орхан Памук

14.25 лв.
Сняг
-5%

Сняг

Орхан Памук

20.81 лв.
Бялата крепост
-5%

Бялата крепост

Орхан Памук

20.81 лв.

Други книги от Орхан Памук

Коментари за "Името ми е Червен"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах