Абонамент за бюлетин
Илийчо, Август и Гергин
-10%

Илийчо, Август и Гергин

ISBN: 9786191642137
Издател: Enthusiast
Издадена: 2016
Брой страници: 112
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Детска литература, Романи за деца и юноши
Илийчо е малко момче. Той живее с майка си, баща си и сестра си. Сестра му е абсолютно непоносима, но майка му казва, че момичетата на тази възраст са много чувствителни.

Илийчо има приятел на име Август. Това обаче е тайна, защото Август е мърколак и живее под леглото на момчето. Не точно под леглото, но това е трудно да се обясни накратко.

Истинското име на Август е Орондорамдардагнек. Както виждате, не е лесно да се прочете, камо ли да се произнесе. Гергин е голям пухкав бял котарак, персийска порода.

Веднъж Илийчо каза на Август:

– Той ми напомня на тебе, но някак наопаки. Ти си тъмен, той е съвсем бял, ти винаги си буден, а той само спи. С тебе разговаряме, а той не говори. Може да мърка, но не е мърколак.

-----------------
За Пенко Гелев и Сотир Гелев

Сотир и Пенко са родени в Асеновград. Сотир – през 1960 г., а Пенко – през 1968 г. И двамата са ходили на уроци по рисуване при Георги Ковачев – един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.

Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Плодив. През 1982 г. прави анимационния филм „Пилето“, който участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг. Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Автор е на поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“.

Пенко е учил в Художествените гимназии за изящни изкуства в Пловдив и София. За детския вестник „Венче“ пише и рисува комиксите „Вълшебникът от Оз“ и „Озма от Оз“ по Л. Ф. Баум и „Маугли“ по Р. Киплинг. За същия вестник Пенко рисува комикса „Илийчо и Август“ по сценарий на С. Гелев.

През 1991 г. двамата създават списанието за комикси „Рикс“, за което Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“. През 1997 г. издават албум с комикса „Маугли“, а година по-късно написват сценария и реализират филма „Магьосници“. През 2000 г. написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за БНТ.

От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“, от който реализират двеста и петдесет епизода. През 2008 г. и 2009 г. двамата продуцират сериала за деца „Добър ден, господин Жасмин“. През този период Пенко създава 22 комикс албума за британското издателство „The Salariya Book House“. Книги от поредицата излизат в България, Турция, Чехия, Германия, Бразилия и Колумбия.

След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми – „Дорога“, „Керата“, „Орбис“, „Вектор и Лектор“, „Имаго“, „Противогаз“ и „Лабиринтът“. През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова, а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).

Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. През 2012 г. издават албума „Над дъгата“. За този албум Сотир създава комикса „Призрак“, а Пенко рисува комикса „Дичо Пъдаря трябва да умре“.
През 2013 г. Пенко илюстрира мултимедийния проект „Приказка за вълшебната флейта“, за работата си по който е отличен с националната награда „Константин Константинов“ в категория „Илюстратор“. През 2013 г. изданието печели годишната награда „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“: „За цялостно осъществен оригинален проект“ и „За оригинален проект в областта на изданията за деца, който синтезира възможностите на различни медии“. Книгата е поставена на второ място в категория „Запалени читатели“ за младежи от 11 до 15 години на наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца – „Бисерче вълшебно“ 2014.

Книги, подобни на "Илийчо, Август и Гергин"

Коледният случай на детектива Филип
-10%

Коледният случай на детектива Филип

Сотир Гелев, Пенко Гелев

18.00 лв.
Виола
-10%

Виола

Сотир Гелев, Пенко Гелев

18.00 лв.
Приключенията на господин Боровинка по вода и суша

Приключенията на господин Боровинка по вода и суша

Сотир Гелев, Пенко Гелев

20.00 лв.
Анн от фермата Зелените стрехи
-10%

Анн от фермата Зелените стрехи

Луси Мод Монтгомъри

53.91 лв.
София Валдент, президент

София Валдент, президент

Андреа Бийти

20.00 лв.

Допълнителни материали Други книги от Сотир Гелев

Коментари за "Илийчо, Август и Гергин"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах