Абонамент за бюлетин
Изследователят

Изследователят

ISBN: 9786197300611
Издател: Таралеж
Издадена: 2019
Брой страници: 336
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 16.99 лв.
Цена: 16.99 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Увлекателна книга за четирима младежи, изгубени в джунглата на Амазония.

В романа на Катрин Ръндъл „Изследователят“ се разказва за четири деца, Фред, Кони, Лила и Макс, които се връщат в Англия от Манаус, когато самолетът им се разбива и пилотът умира. Те трябва да се борят с глада и хищниците, да се учат да се ориентират в коварната джунгла и да побеждават страховете си, докато се мъчат да намерят пътя до цивилизацията.

Оцеляват сами в джунглата на Амазонка, въпреки предизвикателствата и проблемите, докато намират карта, която ги завежда до руините на древен град и една тайна. Събитията довеждат децата до изненадващо откритие, което повдига важни въпроси за влиянието на човечеството върху околната среда. За щастие това, което се случва е, че трудностите ги закаляват и децата съзряват.

Разказ за приключения, приятелство, изследвания и разкрития, изпъстрен с чувство за хумор. Книгата има и голяма познавателна стойност. Изпълнена е със знания за джунглата на Амазонка и съществата, които живеят там. В историята има и класическо послание: човечеството бързо губи природните чудеса на планетата. Джунглите намаляват, а заедно с тях и някои видове, както и туземното население.

Помага им загадъчен изследовател, който ги учи как да оцеляват в трудните условия и им говори за живота и морала. Изследователят разкрива тази поразителна реалност пред тях и това кара Фред, чиято мечта е да стане известен изследовател, да преосмисли ценностите си. Фред претърпява невероятно развитие в хода на разказа и от момче се превръща в зрял човек.

Важно е да се отбележи, че освен фикционалния сюжет, книгата съдържа и лични преживявания – авторката действително е била в джунглата на Амазонка и описва невероятните си приключения от престоя си. Ето защо романът е изпълнен не само с хумористични и увлекателни сцени, но и с детайли за флората и фауната в джунглата на Амазонка и какво трябва да направи човек, за да оцелее там.

Това е книга, която разпалва въображението. Разказана е брилянтно една вълнуваща история за приключения в класическата традиция, за доверието и за света около нас. На едно ниво може да се разбира като история за това как четири деца оцеляват в джунглата на Амазонка, а на друго – за важните неща за човешката същност, любовта и загубата. Ръндъл описва емоционално пътуване към себепознанието, съзряването, справянето със ситуацията. По имплицитен начин тя посочва и начините, по които подрастващите могат да се борят с проблемите около себе си: намиране на смелост и изобретателност. „Изследователят“ е завладяваща и трогателна история за оцеляване и за силата и издръжливостта на човешкия дух, но също и химн за надеждата, любовта и куража.

Биографичните бележки от живота на авторката също са от значение – детските й романи са преведени в над 30 държави, защитила е дисертация върху творчеството на Джон Дън и е изцяло посветена на писателската си кариера. Носител е на наградите за детска литература Waterstones Children’s Book Prize и Blue Peter Book Award. През 2017 г. е избрана от международния фестивал на книгата Hay Festival за една от 30-те вдъхновяващи млади личности.

Рецензия от Юлия Чернева (преводач)

Книги, подобни на "Изследователят"

Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.
Един миг

Един миг

Беки Хънтър

20.90 лв.

Други книги от Катрин Ръндъл

Коментари за "Изследователят"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах