Абонамент за бюлетин
Изплъзна ми се от езика
-10%

Изплъзна ми се от езика

ISBN: 9789543111114
Издадена: 2012
Брой страници: 544
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Представете си, че седите с крал Олав в метрото на Осло по време на петролната криза през 1973 г. Дали точно зад монарха не седи престарял старец с натрапчиво поведение, цепнат в устата, който преди да бъде изхвърлен, дори успява да извика: "Дреме ми на оная работа!".

Дами и господа, нека ви представим Бернхард Вал, невротик, главен патолог в моргата на окръжна болница, разказвач и главен герой в завладяващия "голям роман за един малък човек" на Ларш Собю Кристенсен, трън в очите на собствения си живот, но и на нормата като усмирителна риза и на приспивния идиличен социален модел на Норвегия.

Запазената марка на Ларш Собю е огромната сила да призове наяве личностния глас на героя, глас, който просто "сваля кожата" на изреченията с онази всемирна тъга, присъща на онзи, който знае толкова много за живота и смъртта и за съществото човек.

В безмилостната въртележка, завъртяна от разказа на Бернхард Вал се гонят фигурите на две войни - Първата и Втората световни войни със своята разрушителна мощ върху морала, въртят се сърцето на Осло и толкова непознатата Норвегия, гонят се възходите и паденията на хора и държави, лични и обществени предателства и изплъзващото се щастие.

Бернхард Вал е роден различен, недодяланик, както определя сам себе си, предопределен да стъпва винаги накриво по пътеките на живота. Надарен със сърцераздирателната храброст да извърви целия път, по който отблъсква и разрушава всички, които обича. Единственият изход от застиналата неподвижност на тази различност е вечният вървеж, неспирното ходене на ното фип, защото "когато се върви, се мисли по-малко". А да мислиш по-малко понякога е единственият начин да живееш. В своята "малка война" Бернхард Вал прави дисекция на обединяваща концепция за човека, напомняйки ни думите, изплъзнали се от езика на самия Ларш Собю: ако всеки не може да открие в себе си своя личен Бернхард Вал и своя Ното Фип, никога няма да стане цялостна личност.


Книги, подобни на "Изплъзна ми се от езика"

Стръв
-10%

Стръв

Ларш Собю Кристенсен

14.40 лв.
Бийтълс 2: Олово
-10%

Бийтълс 2: Олово

Ларш Собю Кристенсен

12.60 лв.
Бийтълс 3: Огледално написана история
-10%

Бийтълс 3: Огледално написана история

Ларш Собю Кристенсен

13.50 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.
Недовършена симфония

Недовършена симфония

Григор Бануши

20.00 лв.

Други книги от Ларш Собю Кристенсен

Коментари за "Изплъзна ми се от езика"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах