Абонамент за бюлетин
Излизане от съня - стихотворения и поеми
-10%

Излизане от съня - стихотворения и поеми

ISBN: 9786191865802
Издател: Жанет 45
Издадена: 2020
Брой страници: 352
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 19.00 лв.
Цена: 17.10 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Поезия
Георги Борисов – това е класичност в образната система, съвършен ритъм в звученето, стихосложение, наситено с неочаквани метафори и рими, на които могат да завидят версификатори със самочувствието на първомайстори. Той е сред малцината български поети, чиято образна система позволява да се разгърнат метафори, разширяващи обема си и пространствено, и в дълбочина. Но винаги в класическата метричност.

-----------------------

Георги Борисов издава настоящия том избрани стихове под многозначителното заглавие „Излизане от съня“. Кой поетически аргумент е натежал в подбора му от ярки, многопосочни послания в полза на заглавието-казус – излизане от съня?

Неговата скиталческа кръв и жадна душа, подвластни само на безкрая – са хранилището на свободата му, затова в своите стихове Георги Борисов, без да фамилиарничи с читателите си, споделя ф а т а л н о т о за своя живот:

...и по звездите мога да чета…
(„Сол”, 1999)

---------------------

В творчеството на поета се наблюдават три сакрални художествени знака: любовта, свободата и смъртта. Няма надмогване над смъртта, има сливане с нея. Има постигане на свободата. Има изживяване на любовта…

---------------------

При безспорната си дарба на поет, Георги Борисов никога не е заемал висок административен пост до 1989 г., но винаги е бил на особена почит сред ценителите на изящните изкуства. И тази почит се дължи не само на поетическите му изяви, но и на огромната му заслуга за развитието на българската култура като редактор (повече от 30 години!) на легендарното списание „Факел“ и като директор на учреденото от него през 1995 г. независимо издателство за българска и чуждестранна литература „Факел експрес“, продължило да издава списанието и да приобщава българските читатели към творчеството на забележителни и често пренебрегвани у нас в името на лесната печалба творци. Този свой изключително взискателен вкус и отношение към работата Георги Борисов неизбежно прояви и като главен драматург на Народния театър «Иван Вазов» – след такива негови предшественици като Пейо Яворов и Николай Лилиев… Дали делото му е обреченост, дали е търсене на друга душа, дали е част от изпепеляващия труд на професионалиста, на когото Георги Борисов е в състояние да се поклони доземи… но резултатът е завладяващ:

Лети сама душата ми и все п? силно свети...
Мариана Тодорова

Книги, подобни на "Излизане от съня - стихотворения и поеми"

И замирисва на море
-10%

И замирисва на море

Георги Борисов

9.00 лв.
Нищо
-10%

Нищо

Георги Борисов

9.90 лв.
Точно в три
-10%

Точно в три

Георги Борисов

7.20 лв.
Откаченият вагон
-5%

Откаченият вагон

Георги Борисов

33.25 лв.
Амфибрахий в До мажор

Амфибрахий в До мажор

Ивайло Диманов

15.00 лв.

Други книги от Георги Борисов

Коментари за "Излизане от съня - стихотворения и поеми"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах