Абонамент за бюлетин
Златоструй

Златоструй

ISBN: 9789549704310
Издател: Авалон
Издадена: 2013
Брой страници: 552
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 25.00 лв.
Старобългарски хомилетичен свод, създаден по инициатива на българския цар Симеон

Изследването е посветено на текстологическата история на старобългарската сбирка "Златоструй", на нейните извори и наследниците й в средновековните славянски литератури и е истинско предизвикателство с огромния материал и множеството възможности за научно дирене, които тя предоставя.

Достатъчно е да споменем делото на св. св. Кирил и Методий, приемането и дейността на техните ученици в България, т.нар. Златен век, периодите на разцвет на атонската и търновската, сръбската и руската книжовни традиции, за да установим, че днес окачествяваме като най-знакови онези явления в средновековната славянска писмена култура, които са обвързани с подкрепата на държавна или църковна власт, имат ясно изразен дългосрочен план и се характиризират с продължително въздействие, чийто резонанс се усеща с векове напред.

Точно такъв е и случаят със създаването на старобългарската колекция със слова на Йоан Златоуст, наречена Златоструй: това е една от най-значимите инициативи в сферата на книжовността и усвояването на византийските модели през Х в., а резултатите от нейното осъществяване се възпроизвеждат по един или друг начин във всички витератури на Slavia orthodoxa през цялото Средновековие.

Монографията на д-р Явор Милтенов разкрива историята на сбирката, характеристиките на нейните извори, заложените в нея преводачески и съставителски принципи. Чрез анализ на наследниците на Златоструй в средновековната славянска писмена култура авторът извежда съставянето на преводни и компилативни антологии, на "изборници", като основа и може би най-важна линия в прехода от възпроизвеждане на византийските образци към изграждането на собствена българска книжнина. Това е едно изключително трудоемко, прецизно и приносно изследване в областта на славяно-византийската текстология, но също и в полето на старобългарския книжовен език, литературната история, археографията и изворознанието.

Книги, подобни на "Златоструй"

Начо On My Mind
-5%

Начо On My Mind

Антон Баев

14.24 лв.
Българистиката в Европа: настояще и бъдеще
-5%

Българистиката в Европа: настояще и бъдеще

Колектив

19.00 лв.
Устност - писменост във възрожденската култура
-10%

Устност - писменост във възрожденската култура

Здравко Дечев

10.80 лв.
Борба за ятовия знак
-5%

Борба за ятовия знак

Стилиян Д. Иванов

18.05 лв.
Разни съвети за дублетите
-5%

Разни съвети за дублетите

Владко Мурдаров

17.10 лв.

Други книги от Явор Милтенов

Коментари за "Златоструй"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах