Абонамент за бюлетин
За старите книги и компютърните изкуств@

За старите книги и компютърните изкуств@

ISBN: 9789549231168
Издател: Соки
Издадена: 2012
Брой страници: 232
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 19.00x24.00
Корична цена: 28.00 лв.
Цена: 28.00 лв.
Книгата "За старите книги и компютърните изкуства" показва развитието на медиа-дизайна в България като започва с примери от българските старопечатни книги и стига до съвременните медии и компютърните изкуства. Обяснява се и защо съвременните графични дизайнери трябва да познават литературата и оформлението на книгите (орнаментика, шрифтове и др.) и как това им помага при дизайна на новите медии. Дадени са много интересни примери за легендарни наши първи издания и автори, като се започне от Софронието, 1806г., и се стигне до книгите преди Втората световна война.

"За старите книги и компютърните изкуства" има два раздела, първият е посветен на оформлението на българските старопечатни книги и книгите преди войната, вторият е за развитието на компютърните изкуства в България. Авторът има значителен опит в тези две области и е председател на Организационния комитет на престижния международен форум за компютърни изкуства "Компютърно пространство", (www.computerspace.org), който има 23 издания до момента.

В раздел първи са представени интересни и малко известни факти за създаването и оформлението на най-значимите първи издания на наши автори преди Войната, започвайки от първата печатна книга на новобългарски "Софронието" на Софроний Врачански, 1806 г., първите издания на Йоаким Кърчовски, д-р Петър Берон, П.Р.Славйков, Георги Сава Раковски и стигайки до изданията преди 1944 г. като "Пламък" на Гео Милев, "Богомилски легенди" на Николай Райнов, "Ян Бибиян" на Елин Пелин и др. Дадени са интересни факти за шрифтовете, орнаментиката и декорацията, за ръчно правената ленена хартия, памучната и дървесинната валцована хартия и за използваните шрифтове и орнаментика. В раздел втори е представено началото на компютърните изкуства в България, започвайки с компютърната графика и музика през 80-те и завършвайки с уеб-дизайна, компютърната анимация и мултимедията през последните години.

Книгата е предназначена за дизайнери, библиофили, колекционери на редки и ценни издания, студенти и работещи в сферата на книгоиздаването и оформлението на книгата,както и за интересуващи се от медиазнание в България.

"За старите книги и компютърните изкуства" е богато илюстрована, добре оформена и луксозно отпечатана на качествена хартия. Има над 120 фотографии с голяма резолюция. Текстът е написан популярно и с много любопитни и неизвестни факти около издаването на тези емблематични книги.

Книги, подобни на "За старите книги и компютърните изкуств@"

За старите книги и компютърните изкуства
-10%

За старите книги и компютърните изкуства

Росен Петков

25.20 лв.
Adobe After Effects CC 2015. Официален курс на Adobe Systems
-5%

Adobe After Effects CC 2015. Официален курс на Adobe Systems

27.55 лв.
Пеперудата монарх. Една изключителна пеперуда
-10%

Пеперудата монарх. Една изключителна пеперуда

Мари-Клод Уле

14.40 лв.
Мръсни гени
-10%

Мръсни гени

Бен Линч

17.99 лв.
Времето For Dummies
-5%

Времето For Dummies

Джон Д. Кокс

27.55 лв.

Допълнителни материали Други книги от Росен Петков

Коментари за "За старите книги и компютърните изкуств@"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах