Абонамент за бюлетин
За любовта и смъртта
-10%

За любовта и смъртта

ISBN: 9789543302024
Издател: Унискорп
Издадена: 2010
Брой страници: 64
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Немска
Размери: 12.20x20.50
Корична цена: 7.00 лв.
Цена: 6.30 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература
"В любовта има нещо загадъчно, нещо, което не можем да видим съвсем добре и не сме в състояние да обясним ясно и пълно.
Колкото повече бърборим за любовта, толкова по-малко говорим за смъртта. Тя ни затваря устата."
Патрик Зюскинд

"За любовта и смъртта" е сборник от есета, написани от Патрик Зюскинд, които разглеждат връзката между двете основни природни стихии в човешкото битие. Зюскинд създава една хипнотизираща проза, която провокира мисълта на читателя чрез интригуваща смесица от образи, разкриващи тъмната еротична връзка между смъртта и любовта. Авторът описва различните видове любов и доразвива темата като дава примери с лични случки, митове и откъси от биографиите на известни личности. Уникалните и запомнящи са историите му: свидетелския му разказ за двойка, която прави орален секс по време на задръстване; флиртуващи мъж и жена, които пренебрегват присъстващите; увлечението на Томас Ман по млада сервитьорка. Всеки един от тези примери служи, за да илюстрира животинската любов, самозаблудата, идеалната "платоническа любов". Зюскинд сравнява връзката между любовта и смъртта и неразривността между секса и танатоса. За разлика от любовта, за която обществото не може да спре да говори, съвременната култура е по-резервирана към темата за смъртта. Единственото изключение е "еротичният копнеж към смъртта". Зюскинд се опитва да обясни защо двете теми са толкова преплетени и неизчерпаеми и се опира на Гьоте, Клайст, Платон и Сократ. Финалът на есетата е посветен на сравнението между две митологични фигури на любовта – историите за Орфей и Исус. Зюскинд определя любовта на Христос като нечовечшка и възхвалява Орфей заради неговата смелост и самоотверженост. Немският писател констатира, че историята за Орфей е много по-докосваща читателя, заради провала му като човешко същество. Критиците определят тона на есетата като лек и пленителен, тъй като "За любовта и смъртта" почти напомня на музикално произведение в сравнение с бестселъра на Зюскинд "Парфюма".

ПАТРИК ЗЮСКИНД е роден през 1949 г. в Германия. Получава музикално образование, следва история в Мюнхенския университет и в Екс-ан-Прованс. Работи в патентния отдел на "Сименс", като пианист в танцбар, треньор по тенис на маса. Литературният му дебют е едноактният монолог "Контрабасът", следват "Парфюмът", "Гълъбът" и др. Удостоен е с редица литературни награди, а "Парфюмът" е определен за един от най-известните романи, писани на немски език, и една от най-четените книги в света.
Зюскинд не дава интервюта, не публикува свои снимки, отказва отредените му литературни награди, не се появява на премиерите на филмите и книгите си. В родината му го наричат "писателят фантом", "тайнственият г-н З", "задкулисният гений". Той лишава читателите от възможността да наблюдават неговото стареене, но пък надхитрява времето, изплъзва му се и се подготвя за ролята си на наблюдател - любимата за писателите.

Книги, подобни на "За любовта и смъртта"

Парфюмът. Историята на един убиец
-10%

Парфюмът. Историята на един убиец

Патрик Зюскинд

15.30 лв.
Владенията на краля на Аврора, книга 2

Владенията на краля на Аврора, книга 2

Ниша Дж. Тули

24.90 лв.
Невеста

Невеста

Али Хейзълууд

19.90 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Патрик Зюскинд

Коментари за "За любовта и смъртта"
Пипилота - 01/07/2010
Това е един от авторите, които много харесвам и с интерес чета всичко, което се издаде на български. Другите му книги бяха с много красиви корици, а тази е малко като рисунка от лексикон на третокласник... вярвам обаче, че съдържанието си заслужава. Все пак това е Зюскинд!

чочо - 01/07/2010
Този е убиец направо !!!

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах