Абонамент за бюлетин
За Китай
-10%

За Китай

ISBN: 9789543982639
Издател: Труд
Издадена: 2015
Брой страници: 528
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 18.00x24.00
Корична цена: 30.00 лв.
Цена: 27.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Преди четиридесет години президентът Ричард Никсън ми оказа честта да ме изпрати в Пекин, за да възстановя контактите с тази централна за историята на Азия страна, с която Америка не бе имала отношения на най-високо равнище в продължение на почти двадесет години. Американският мотив за отваряне към нея беше да представим пред нашия народ визия за мирно преодоляване на тежките проблеми на Виетнамската война и на зловещите перспективи на Студената война. Китай, макар технически да бе съюзник на Съветския съюз, търсеше маневрено пространство, за да устои на заплахата от атака от Москва.

В този период съм посещавал Китай повече от петдесет пъти. Като много посетители през вековете, не можех да не се възхитя на китайския народ, на неговата издръжливост, изтънченост, проницателност и хитрост, на семейното чувство и на културата, която представлява. Същевременно, през целия си живот разсъждавах върху изграждането на мира – най-вече от американска гледна точка. Имах късмета да мога да проследя тези две линии на мислене едновременно като висш служител – носител на послания – и като учен.

Тази книга е опит, базиран отчасти на разговори с китайските лидери, да бъдат обяснени концептуалният начин на китайското мислене относно проблемите на мира и войната, вътрешният ред и отношението към по-практичния американски подход към всеки конкретен случай. Различните истории и културите понякога стигат до различни заключения. Аз не винаги съм съгласен с китайската гледна точка. Не е възможно и всеки читател да се съгласи с нея. Но е необходимо тя да бъде разбрана, тъй като Китай ще играе огромна роля в света през XXI век.

Хенри Кисинджър



Книги, подобни на "За Китай"

Дипломацията - юбилейно издание
-10%

Дипломацията - юбилейно издание

Хенри Кисинджър

49.50 лв.
Политиката
-10%

Политиката

Хенри Кисинджър

40.50 лв.
Световен ред
-10%

Световен ред

Хенри Кисинджър

36.00 лв.
Роналд Рейгън. В името на свободата
-10%

Роналд Рейгън. В името на свободата

Джейкъб Уайсбърг

14.31 лв.
Мемоари - Бенджамин Франклин
-10%

Мемоари - Бенджамин Франклин

Бенджамин Франклин

8.99 лв.

Други книги от Хенри Кисинджър

Коментари за "За Китай"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах