Абонамент за бюлетин
Затъпяване: скритата цел на държавното образование
-5%

Затъпяване: скритата цел на държавното образование

ISBN: 9789543217724
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2010
Брой страници: 136
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 9.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Медицина и здраве, Отглеждане и възпитание на детето, Педагогическа литература
"Децата научават това, което преживяват на практика. Разпределете децата в класове и те ще изживеят живота си в невидима клетка, изолирани от общността; прекъсвайте децата със звънци през цялото време и те ще се научат, че няма нищо важно; принудете ги да се молят за естественото си право да ходят до тоалетна и те ще се превърнат в лъжци и подлизурковци; подигравайте им се и те ще се откажат да създават тесни връзки с хората; засрамвайте ги и те ще изнамерят хиляди начини да ви го върнат. ... Школуването се крепи на византийската тактика на наградите и заплахите, моркова и тоягата. Благоволението на властимащите, оценките и другите дрънкалки на подчинението нямат никаква връзка с образованието; те са аксесоари на робията, не на свободата.

След като преподавах училищен манталитет през целия си съзнателен живот, стигнах до заключението, че единственото учебно съдържание на масовото образование се крие в неговия метод. Школуването се крепи на византийската тактика на наградите и заплахите, моркова и тоягата. Благоволението на властимащите, оценките и другите дрънкалки на подчинението нямат никаква връзка с образованието; те са аксесоари на робията, не на свободата."
От автора

След тридесет години преподаване в държавните училища на град Ню Йорк и след като получава няколко награди за висок професионализъм, Джон Гатоу стига до печалното заключение, че задължителното държавно училище няма нищо общо с образованието. То не постига почти нищо, освен да обучи младите да се нагаждат към социалния и икономически ред. „Затъпяване“ разкрива шокиращата истина за днешната училищна система и носи надежда за родителите, които търсят алтернативно решение. Тази книга отпразнува факта, че предписанията на тази книга за основна ревизия на начина, по който образоваме децата си, а също и на причините, поради които правим това, продължават да са изключително актуални.

"Училището осигурява професионални кадри, които няма да се опълчват (най-големият страх в началото на 20-ти век); ще са физически, интелектуално и емоционално зависими от корпоративните институции по отношение на доходите, самооценката и стимулите си; ще се чувстват социално значими в живота единствено благодарение на производството и консумацията на материални блага."
Из въведението на Дейвид Албърт

„Съгласен съм с почти всяка точка и запетая на Джон Гатоу. Благодаря ти, благодаря ти, благодаря ти Джон Тейлър Гатоу: ти вероятно си най-блестящият американски педагог”
Том Питърс

„Великолепната книга на Джон Гатоу казва точно това, което трябва да бъде казано. Дано само хората да слушат”
Кристофър Лаш

„Блестящата ти и откровена реч ми дава надежда”.
Грейс Луелин, авторка на книгата „Наръчник за освобождение за тийнейджъри“

Книги, подобни на "Затъпяване: скритата цел на държавното образование"

Изкуството да бъдеш родител
-10%

Изкуството да бъдеш родител

Д-р Фицхю Додсън

19.80 лв.
Съзнателно родителство
-5%

Съзнателно родителство

Елена Петрова

20.81 лв.
От детството до юношеството
-10%

От детството до юношеството

Мария Монтесори

15.26 лв.
Карта на родителството
-5%

Карта на родителството

Шефали Тсабари

21.76 лв.
Как да възпитаваме момчета
-10%

Как да възпитаваме момчета

Стив Бидълф

16.20 лв.

Други книги от Джон Гатоу

Коментари за "Затъпяване: скритата цел на държавното образование"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах