Абонамент за бюлетин
Завръщането на историята и краят на мечтите
-10%

Завръщането на историята и краят на мечтите

ISBN: 9789547691865
Издател: Обсидиан
Издадена: 2008
Брой страници: 144
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Американска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 12.00 лв.
Цена: 10.80 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Политика, публицистика, медии, Политика, Публицистика
Светът отново е нормален. Първите години след края на Студената война разкриха измамната мимолетна картина на нов международен ред, в който националните държави израстват заедно или изчезват, идеологическите конфликти отшумяват, културите се смесват, а търговията и комуникациите стават все по-свободни. Съвременният демократичен свят искаше да повярва, че краят на Студената война е край не само на един стратегически и идеологически конфликт, а и на стратегическия и идеологическия конфликт изобщо. Хората и техните лидери копнееха за един "променен свят".
Но това беше мираж. Светът не се бе променил. На повечето места националните държави са все така силни – такива са и националистическите амбиции, страстите и съперничеството между нациите, моделирали историята. Съединените щати все още са единствената суперсила. Но международното съперничество между великите сили се завърна в лицето на Русия, Китай, Европа, Япония, Индия, Иран, САЩ и останалите борещи се за регионално надмощие. Борбите за позиции и влияние в света отново се превърнаха в основна характеристика на международната сцена. Появи се пак и старото съперничество между либерализма и автокрацията, като големите световни сили все повече се групират според характера на режима си... Демокрациите остават разделени и объркани от проблеми – както дълбоки, така и незначителни. Те поставят под съмнение собствените си цели и морал, спорят по проблемите на силата и етиката и сочат една на друга взаимните си неуспехи. Липсата на единство отслаби и деморализира демокрациите в момент, в който те не могат да си позволят това. Историята се завърна и за да я моделират, те трябва да се обединят или други ще го сторят вместо тях.
Робърт Кейган


"В тази важна, навременна и прекрасно написана книга Робърт Кейган показва, че "краят на историята" е бил една илюзия. Глобалните предизвикателства днес поставят демокрациите в света на сериозно изпитание. Тази книга е зов за събуждане и трябва да бъде прочетена от политически стратези и действащи политици, експерти и всички онези, които се нуждаят от лоцман в опасните води на геополитиката на XXI век."
Джон Маккейн

Книги, подобни на "Завръщането на историята и краят на мечтите"

Пропагандата
-5%

Пропагандата

Жак Елюл

24.61 лв.
Пропагандата - твърда корица
-5%

Пропагандата - твърда корица

Жак Елюл

28.41 лв.
Управлението на Китай, том I
-5%

Управлението на Китай, том I

Си Дзинпин

28.50 лв.
Путин, войната и ние
-10%

Путин, войната и ние

Огнян Стефанов

19.80 лв.
Епохата на автократите
-10%

Епохата на автократите

Гидиън Рахман

17.91 лв.

Други книги от Робърт Кейган

Коментари за "Завръщането на историята и краят на мечтите"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах