Абонамент за бюлетин
Завръщането на Басат
-10%

Завръщането на Басат

Издател: Колибри
Издадена: 2017
Брой страници: 528
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„Да разбереш и обясниш историята на едно странстващо семейство, е да разбереш и обясниш историята на всички странстващи семейства”. Така авторът обобщава мотивите си да се впусне в едно забележително географско, историческо, литературно пътешествие в миналото. Според него сефарадският евреин носи във въображението си тъга по една древна и изгубена родина, разстлана по краищата на Средиземноморието, където след дълго отсъствие и много носталгия се завръща. Но не историята сама по себе си е важна, а паметта, митичната памет.

Историята на Басат е изживявана като история на завръщането в Сефарад: това е основополагащият мит на семейството – разказ, върху който то гради своята идентичност за настоящето и бъдещето. Авторът умело съчетава факти и свидетелства от реалния живот с разсъждения за културното наследство на европейския континент, неразривно свързано с диаспората на евреите, със злощастията и благополучията на техните съдби.

-----------------

Висенс Виляторо (р.1957 г.) е изтъкнат каталонски писател и журналист, директор на Центъра за Съвременна Култура на Барселона и на Фондация „Рамон Люл“ – за разпространение и утвърждаване на каталонския език и култура. Личност ерудирана и дейна, той е автор на редица романи, сред които „Сиво евангелие”, „Памет на предателя”, „Хотел Европа”, „Отиващият си”, на стихосбирки, мемоари, детска литература и текстове на песни, съавтор е на филмови сценарии. Негови творби са превеждани на испански, немски, френски, италиански, а сега и на български. Носител е на престижни награди за каталонска литература, като „Сан Джорди“, „Сан Джоан“, „Град Барселона“, „Документа“ и други.

Книги, подобни на "Завръщането на Басат"

Нерон

Нерон

Кон Игълдън

24.99 лв.
Трейнспотинг

Трейнспотинг

Ървин Уелш

20.00 лв.
Нека спи под камък
-10%

Нека спи под камък

Итало Калвино

28.80 лв.
Северни звезди, книга 4
-5%

Северни звезди, книга 4

Бритъни С. Чери

18.91 лв.
Майки и синове

Майки и синове

Колъм Тойбин

22.80 лв.

Допълнителни материали Други книги от Висенс Виляторо

Коментари за "Завръщането на Басат"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах