Абонамент за бюлетин
Ентропия

Ентропия

ISBN: 9786191660216
Издател: Балкани
Издадена: 2014
Брой страници: 200
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 10.00 лв.
Цена: 10.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
Романът на Георги Гроздев - „Ентропия”, е продължение на романите „Плячка” и „Непотребния”. Той е книга за вярата и срама. Главната героиня Нестинарката Ния търси спасение там, където другите намират гибел. Тя стъпва в Огъня, за да донесе вести от Бъдното, които никой преди това не узна. Спасението на хората не е в ентропията, която непрекъснато расте и се стреми винаги да побеждава.

Георги Гроздев е интересно явление в българския и балкански литературен пейзаж. Известен и превеждан във всички балкански страни. Той се появява след промените от 1990 г и неговата белетристика е представителна за онази нова българска проза, която е алтернативна на всеобщия комерсиален наплив от автори бързописци.

Романът „Плячка”, преведен на единайсет езика, разказва историята на един ловец по професия по прякор Хънтъра, който търси спасение в ловен резерват от издевателствата на социума сред дивите животни и природата. Оказва се напразно, резерватът също е отражение на масовата агресия и разпад в обществото. „Плячка” назовава и изобразява цяла една епоха в източните общества и е приеман като книга писана не за България, а сякаш за всяка страна, в която е превеждан. Толкова общи за Източна Европа теми има в романа. Книгата получава високи оценки от авторитетни критици от България и чужбина.

Романът „Непотребния”, преведен на немски, продължава темите на „Плячка”, но основният персонаж е образът на духовния човек, който се оказва не само плячка в новите постсоциалистически времена, но и абсолютно непотребен. Боян Непотребния, чийто син е убит от злите сили, свързани с непреодоляното минало, се превръща във Вълк. С това той напомня превъплащението на първия български поет от преди хиляда години на име Боян Магьосника. Новият материален шовинизъм обезмисля всеки порив за истина, справедливост и красота.

Романът изразява страховете на българското и на източните общества в началото на ХХI век от бъдеще без идеали и без любов. Книгата предизвиква оживено обсъждане от авторитетни професори по литература от България и чужбина. Снабдена е с предговор на авторитетен наблюдател от известен австрийски вестник.

Книги, подобни на "Ентропия"

Добруджанският феникс

Добруджанският феникс

Стефка Станчева

23.50 лв.
Живот като на кино
-5%

Живот като на кино

Юлия Годумова

18.53 лв.
Пред иконостаса на щастливеца
-10%

Пред иконостаса на щастливеца

Бойко Беленски

15.30 лв.
Човекът от последния вагон

Човекът от последния вагон

Марта Радева

18.00 лв.
Съчинения в девет тома: Децата не приличат на бащите си, том 3
-10%

Съчинения в девет тома: Децата не приличат на бащите си, том 3

Любен Каравелов

35.10 лв.

Други книги от Георги Гроздев

Коментари за "Ентропия"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах