Абонамент за бюлетин
Елизабет, кралицата
-5%

Елизабет, кралицата

ISBN: 9789543652563
Издател: Еднорог
Издадена: 2021
Брой страници: 776
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Американска
Размери: 13.00x21.00
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 23.75 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Биографична литература
От момента на възкачването си на трона преди почти 70 години, кралица Елизабет II е обект на изключително внимание. Но като оставим настрана блясъка и клюките, колко добре всъщност познаваме най-известния монарх в света? Въз основа на многобройни интервюта и непубликувани до момента документи, Бидъл Смит повдига завесата, за да покаже в детайли публичния и личния живот на една жена с духовна сила, вяра, чар и чувство за дълг, която носи с достойнство короната на една велика страна и продължава да се радва на нестихваща популярност.

В „Елизабет, кралицата“ срещаме младото момиче, което неочаквано става „предполагаема престолонаследница“ след абдикацията на чичо си. Проследяваме първите романтични увлечения на 13-годишната Лилибет. Тя се влюбва в млад флотски кадет на име Филип и решава да се омъжи за него, въпреки че родителите й предпочитат значително по-заможни английски аристократи.

Впечатляваме се от уменията на тийнейджърката Елизабет, която ремонтира военни камиони по време на Втората световна война и стои заедно с Уинстън Чърчил на балкона на Бъкингамския дворец в Деня на победата. Виждаме трудностите пред младата кралица, която се бори да балансира задълженията си на монарх с ангажиментите на майка на две малки деца.

Бидъл Смит ни въвежда зад вратите на двореца и ни запознава отблизо с ежедневието на кралицата - „червените кутии“ с документи, които тя преглежда всеки ден, седмичните срещи, които е имала с дванайсет министър-председатели, изтощителните обиколки в чужбина и постоянният натиск от страна на пресата. Проследени са и личните й отношения: с принц Филип, любовта на живота й, с нейните деца, с внуци и приятели.

Според Бидъл Смит „Елизабет II е едновременно най-публичната и най-загадъчната личност в света и предизвикателството пред мен се състоеше в това да покажа скритата й страна, обяснявайки как се е справяла с публичната си роля; да я изобразя от различни ъгли, в много различни обстановки, заобиколена от значителен набор от персонажи“.

„Елизабет, кралицата“ е достоверен портрет на една от най-енигматичните и почитани личности, белязала с присъствието си не само Великобритания, но и света през двайсети и двайсет и първи век. Прозренията за публичния и частния й живот показват една силна жена, която умее да брани своето лично пространство, да преглъща мъката и да поставя дълга над всичко. В ежедневието и брака, като лидер, стратег и дипломат, като дъщеря и майка, съпруга и баба - в радост и болка тя си остава неизменно Елизабет, кралицата.

Книги, подобни на "Елизабет, кралицата"

Принц Чарлс: страстите и парадоксите на един невероятен живот
-5%

Принц Чарлс: страстите и парадоксите на един невероятен живот

Сали Бидъл Смит

18.91 лв.
Животът на Мона Лиза
-10%

Животът на Мона Лиза

Даян Хейлс

17.91 лв.
Влюбеният крал
-10%

Влюбеният крал

Мишел Зевако

18.00 лв.
Нищо случайно

Нищо случайно

Клое Маданес

24.00 лв.
Версаче

Версаче

Лайа Фаран Грейвс

19.90 лв.

Други книги от Сали Бидъл Смит

Коментари за "Елизабет, кралицата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах