Абонамент за бюлетин
Една напразна смърт. Йоана
-10%

Една напразна смърт. Йоана

ISBN: 9786192350277
Издател: Изида
Издадена: 2018
Брой страници: 372
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Румънска
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика
„Една напразна смърт“ е задълбочен психологически анализ на взаимоотношенията между двама млади влюбени – Санду (алтер его на самия автор) и Ирина.

Действието се развива в Румъния и Париж през първата половина на XX век. Санду чувства, че не е напълно задоволен от връзката си с Ирина, че я превъзхожда както морално, така и интелектуално. Въпреки че се опитва непрекъснато да я превъзпита и да облагороди характера ѝ, нещо му подсказва, че двамата не са създадени един за друг и че не би могъл да се обвърже сериозно с нея. Същевременно обаче самолюбието на Санду не му позволява да я остави да бъде щастлива с друг и да започне нов живот. След заминаването си за Париж младият мъж се опитва да анализира тези свои сложни и противоречиви чувства, както и да изгради един цялостен и реалистичен образ на Ирина, с положителните и отрицателните ѝ черти, базирайки се на собствените си наблюдения, на различни писма и дори на личен дневник. Като резултат пред нас се разкрива една своеобразна студия на отношенията между мъжкия и женския пол, на самозаблудите, които контролират живота ни, и на неведомите пътища на любовта и човешката памет.

--------------------
Антон Холбан е роден на 10 февруари 1902 г. в Букурещ, Румъния. Умира на 15 януари 1937 г. Той е писател, есеист и литературен критик. Син е на Георге Холбан, офицер, и на Антоанета Ловинеску, племенница на литературния критик Еуджен Ловинеску. След раздялата на родителите си продължава образованието си във Фокшани и Букурещ, където завършва гимназия. Записва се във Филологическия факултет на Букурещкия университет със специалност „Френски език и литература“. Започва да пише докторат по литература във Франция, който продължава в Румъния, но не успява да го завърши. Между 1928 г. и 1932 г. е преподавател по френски език в гимназия в Галац. Умира в резултат от неуспешна операция на апандисит.

Книги, подобни на "Една напразна смърт. Йоана"

Сантиментална прелюдия
-10%

Сантиментална прелюдия

Антон Холбан

15.30 лв.
Игрите на Дания
-10%

Игрите на Дания

Антон Холбан

11.70 лв.
Франкенщайн

Франкенщайн

Мери Шели

14.90 лв.
Неразделните
-10%

Неразделните

Симон дьо Бовоар

18.00 лв.
Ад (издание 2024)
-10%

Ад (издание 2024)

Данте Алигиери

19.80 лв.

Други книги от Антон Холбан

Коментари за "Една напразна смърт. Йоана"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах