Абонамент за бюлетин
Еволюцията на Бог
-5%

Еволюцията на Бог

ISBN: 9786191521692
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2013
Брой страници: 640
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 34.90 лв.
Цена: 33.16 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Философия, психология, етика, Философски направления
Робърт Райт ни повежда на стремително пътешествие из историята и прави откритие с изключителна значимост за съвременния свят: в еволюцията на юдаизма, християнството и исляма има модел, а в техните свещени писания се разкрива „скрит код“. Със своя прочит на тези текстове в светлината на условията, при които са възникнали, Райт ни демонстрира какви са силите, които неведнъж са извеждали Авраамическите религии от войнствеността и нетолерантността до по-високо ниво на нравственост. Освен това ни показва как днес тези сили могат да подкрепят отново тяхната дълбока тенденция към хармония, а анализът му ни изправя пред възможността за помирение между наука и религия... Като си служи с призмите на археологията, теологията, историята и еволюционната психология, Райт нееднократно опровергава клишираните и често погрешни схващания за монотеистичните религии, доказвайки например, че:

• Противно на вярата, че Моисей е донесъл монотеизма в Средния Изток, древните израилтяни всъщност са били политеисти чак до тяхното вавилонско изгнание.

• Иисус в действителност не е казал Обичайте враговете си!, нито е възхвалил Добрия самарянин. Тези неточни цитати са били вмъкнати в Свещеното писание десетилетия след Разпятието.

• Мохамед никога не е бил войнствен религиозен фанатик, нито благ духовен лидер, а трезв политик прагматик, флиртуващ с политеизма в опит да създаде коалиция.

Райт демонстрира, че колкото и погрешни да са нашите традиционни представи за Бог, тяхната еволюция указва към една трансцендентна перспектива: че религиозното търсене е основателно и че съвременният научен светоглед оставя място за нещо, което би могло да бъде наречено божествено... Амбициозен и блестящ като изпълнение, сензационният научен бестселър Еволюцията на Бог ще промени завинаги нашето разбиране за Бог, за произхода му, както и за неговата и нашата посока на развитие.

Книги, подобни на "Еволюцията на Бог"

Теология на висшето благо
-5%

Теология на висшето благо

Пиер Абелар

13.30 лв.
Изкуството на войната. Древни китайски трактати
-10%

Изкуството на войната. Древни китайски трактати

Сун Дзъ

16.19 лв.
Разпознавания. По пътищата на душата
-10%

Разпознавания. По пътищата на душата

Владимир Градев

18.00 лв.
Святото във философия на религията. Рудолф Ото
-5%

Святото във философия на религията. Рудолф Ото

14.25 лв.
Четирите жени на Бог
-5%

Четирите жени на Бог

Ги Бештел

18.05 лв.

Допълнителни материали Други книги от Робърт Райт

Коментари за "Еволюцията на Бог"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах