Абонамент за бюлетин
До Боянския майстор - повести и разкази
-10%

До Боянския майстор - повести и разкази

ISBN: 9786191612659
Издател: Персей
Издадена: 2022
Брой страници: 224
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 12.60 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
След като книгите й „Алтъна“ и „ Обич“ докоснаха много читатели, една от най-обичаните български писателки днес представя най-силната си книга досега. Ивелина Радионова си спечели много почитатели с красивия си, самобитен език, чрез който говори българското. Действието на новата й книга тече през вековете и показва корените на българщината и човечността, които ни сродяват с миналото.

Гласът на родното говори чрез историите на Ивелина Радионова по начин, по който никой съвременен писател от ХХI век не го е правил досега. Авторката утвърждава вечното и непреходното чрез ценностите на родния фолклор и традиции. Разкривайки различни нюанси в чувствата на героите си, тя събужда топлината и копнежа по една отминала епоха, в която дълг, чест и морал са били поставяни на пиедестал. Посланията й проникват дълбоко в съзнанието на читателите и отключват секретен код към мъдростта и познанието. Така както „в комата хляб трябва да видим и буцата пръст, и дъжда, и небето. Тогава той утолява глада.“

В книгата българският дух се възвисява и зове отново към опазване на вярата в доброто, на правдата и чистотата в човешките отношения, въздига над трудностите и засища глада на душите.

Родолюбието се усеща във всяка разказана история, с думи, които са като мляко, заквасено със звезди, песен на чанове, пъстро халище и свят хляб. Всеки, който се чувства истински българин, може да черпи сила от тях. България започва от майчината ласка, от прага на родния дом, от първия урок по история, от буквите, с които изписваме нейното име, и завършва с последния удар на сърцето.

Многолико е времето. Превъплъщава се в детенце с трапчинки, пълни с мед, и в старец – пророк, дошъл да изрече нещо важно, преди глутницата на снежинките да го затрупа. Понякога времето е белязало гълъб, гнездящ в руините на къща, друг път – пръстен с двуглав орел, скрил тайна. По стъпките му се рони розов цвят и мъка, която трудно се преглъща, а копринената му нишка се точи тънко до бъдещето. Заобикаля ни отвред видимо и невидимо, и ни променя. Времето е най-изкусният зограф – като Боянския майстор, чиито фрески впечатляват с изящен рисунък, но в тях е вградена трогваща история за една обречена любов.

Книгата е с душа: стаила вълнуващи истории, които разказват за страдание и обич, за фатална обреченост, за суровата природа, която може да убива, но може и като вълча глутница да пази от злото една нещастна майка… - истории за човешки съдби, които остават в сърцето и вълнуват дълго, след като си затворил последната страница. И едновременно с това те кара да се чувстваш горд, че си българин и че си част от традиция, която идва от вековете и отива към бъдещето.

Книги, подобни на "До Боянския майстор - повести и разкази"

Вълшебство за Коледа
-10%

Вълшебство за Коледа

Ивелина Радионова

10.80 лв.
Алтъна
-10%

Алтъна

Ивелина Радионова

10.80 лв.
Обич
-10%

Обич

Ивелина Радионова

10.80 лв.
Нечестивците се жалват пред Конституционния
-10%

Нечестивците се жалват пред Конституционния

Веселин Панайотов

27.00 лв.
Днес не ми се излиза
-10%

Днес не ми се излиза

Неда Узунколева

16.20 лв.

Други книги от Ивелина Радионова

Коментари за "До Боянския майстор - повести и разкази"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах