Абонамент за бюлетин
Докато лежах и умирах
-10%

Докато лежах и умирах

ISBN: 9786190202615
Издател: Колибри
Издадена: 2018
Брой страници: 248
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 12.00x20.00
Корична цена: 22.00 лв.
Цена: 19.80 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Световна класика, Проза
„Докато лежах и умирах“ е единствената творба от големия романов шлем на Уилям Фокнър, която не е представяна досега на българските читатели.

Четирите романа от златния период на Фокнър - „Врява и безумство”(1929), „Докато лежах и умирах“ (1930), „Светлина през август” (1932), „Авесаломе, Авесаломе!“ (1936) – са сред най-великите достижения на американската литература и именно те определят мястото на Фокнър сред великаните в световната модерна класика.

„Докато лежах и умирах“ е епична трагикомедия за едно деветдневно пътуване с каруца през 20-те години на миналия век из космоса на Фокнър, въображаемата Йокнапатофа. Семейството на изпаднал дребен стопанин на памукови ниви от изостаналия селски Юг тръгва на път да изпълни един завет, който е приело за свой божи и човешки дълг. И после да се върне честито у дома. А пътуването се оказва бурна одисея на битки с природните стихии, човешките тайни, превратностите на живота, униженията.

-------------------

Уилям Фокнър (1897–1962) e Роден в Ню Олбани, щата Мисисипи и с няколко кратки прекъсвания прекарал целия си живот в Оксфорд, щата Мисисипи. Слаб ученик, посещавал колежи и университети, без да завърши дори гимназия. Но овладял френския език от майка си и изчел цялата класика и съвременна литература, както, разбира се, и Библията. И слушал жадно и ненаситно разказите на близки и съграждани за миналото на Юга и на Мисисипи, за собствения си род, за Гражданската война, за робството, за Ку Клукс Клан. От средно заможно южняшко семейство, но работил какво ли не през живота си – пощаджия, пилот на боен самолет, писар, огняр, сценарист в Холивуд. Сам казва, че няма черна работа, с която да не може да си изкара толкова хляб, колкото му е необходимо, за да си освободи време и тишина да пише. Не особено известен извън литературните кръгове на модернистите в САЩ и Европа, докато през 1949 година не получава Нобелова награда за литература. След това е сред най-прославяните.

Питали го: Има хора, които казват, че не могат да разберат написаното от вас, дори след като прочетат творбата ви два и три пъти. Какво ще ги посъветвате?

Фокнър: Да я прочетат четвърти път.

Книги, подобни на "Докато лежах и умирах"

Авесаломе, Авесаломе

Авесаломе, Авесаломе

Уилям Фокнър

24.00 лв.
Дивите палми

Дивите палми

Уилям Фокнър

22.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
В очакване на Годо
-10%

В очакване на Годо

Самюъл Бекет

12.60 лв.
Играчът на рулетка

Играчът на рулетка

Ф. М. Достоевски

18.00 лв.

Други книги от Уилям Фокнър

Коментари за "Докато лежах и умирах"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах