Абонамент за бюлетин
Дизайн: диалог и монолог

Дизайн: диалог и монолог

ISBN: 9789545358593
Издадена: 2015
Брой страници: 372
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.00x22.00
Корична цена: 25.00 лв.
Цена: 25.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Дизайн
Тази книга е посветена на темата за диалога между зрител и творец, между дизайнер и потребител, между предмет и консуматор, между критик и обект между творба и възприемател, между обект и обект...

Книгата се интересува от различните видове диалози в дизайна и изкуството, но в нейния център стои базовата разлика между монологичен и диалогичен дизайн. Монологичният дизайн има диктаторски характер и изключва диалога с потребителя. За този тип дизайнерски практики емоциите и желанията на потребителя са маловажни. Те просто се стремят да натрапят своя възглед за функция, за форма и за тълкуване, без да се съобразяват с потребителските желания. В света на монологичния дизайн потребителят няма права; той е аматьор и не разбира какво е добро за него. Диалогът е изключен. На потребителите просто им се казва какво и как да консумират, какво да харесват, как да се обличат и как да живеят. Това е тоталитарен тип отношение към изкуството, където се диктува на твореца какво може и трябва да изобразява, какъв дизайн му е разрешен, какви карикатури да рисува и за какви дори да не си помисля. Заради рисуване на карикатури например Райко Алексиев е убит в дните на комунистически терор в София веднага след 9 септември 1944 г. Заради карикатури през 2015 г. в Париж художниците от "Шарли ебдо" бяха убити от други терористи. Тоталитарният монологичен модел, дори украсен с теологични орнаменти, проговаря на езика на насилието.

Тази книга осветява именно разликата между двата подхода - между диалога и монолога със зрителя и консуматора на изкуство, като ясно отграничава плуралистичния, многолик, свободен, либерален дизайн от тоталитарния, ограничен, назидателен дизайн. На последователна критика е подложена доктрината за функционализма в дизайна, наследена от годините на комунистическия режим в България, която и днес заплашва целостта на дизайн културата на българските творци и артисти. Основният патос на книгата е именно в опита да се лекува тази рана в тялото на българската дизайн култура - с мехлема на фактите, методите, интерпретациите и прогнозите.

Книги, подобни на "Дизайн: диалог и монолог"

За старите книги и компютърните изкуств@

За старите книги и компютърните изкуств@

Росен Петков

28.00 лв.
Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец

Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандерталец

Хуан Луис Арсуага, Хуан Хосе Миляс

18.00 лв.
Ти и Вселената
-10%

Ти и Вселената

Стивън Хокинг, Люси Хокинг

22.50 лв.
Защо E=mc²
-10%

Защо E=mc²

Брайън Кокс, Джеф Форшоу

19.80 лв.
Борба за ятовия знак
-5%

Борба за ятовия знак

Стилиян Д. Иванов

18.05 лв.

Други книги от Борис Сергинов

Коментари за "Дизайн: диалог и монолог"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах