Абонамент за бюлетин
Демокрацията: Богът, който се провали
-5%

Демокрацията: Богът, който се провали

ISBN: 9789548585347
Издател: МаК
Издадена: 2015
Брой страници: 414
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 17.10 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология, Политика, публицистика, медии, Политика
Ханс-Херман Хоппе (1949 г.) е философ, социолог и икономист от Австрийската школа, водещ

теоретик на анархо-капитализма. В началото на кариерата си преподава в престижни

германски университети, както и в Центъра за международни изследвания „Джонс Хопкинс“ към университета в Болоня. През 1986 г. се премества от Германия до САЩ, за да се учи от Мъри Ротбард, чийто близък сътрудник и приятел остава до смъртта му.

В момента е почетен професор по икономика в Университета на Невада, Лас Вегас, и изтъкнат изследовател в Института „Лудвиг фон Мизес“ в Обърн, Алабама, САЩ. Основател и президент на Property and Freedom Society. Автор на „Теория на социализма и капитализма“

(1989), „Демокрацията: богът, който се провали“ (2001), „Икономика и етика на частната собственост“ (2006), „От аристокрация към монархия към демокрация“ (2014), и др.

„Демокрацията: богът, който се провали“ е едно от най-интересните изследвания на съвременната политика, публикувани през този век. Това е поредица от тринадесет есета на тема демокрация, повечето от които базирани на лекции, изнасяни от автора на различни конференции на института „Лудвиг фон Мизес“ и Центъра за либертариански изследвания. Заглавието на книгата е алюзия към творбата „Богът, който се провали“ от 1949 г., в която шестима автори, бивши комунисти или симпатизанти на комунизма, описват разочарованието си от него.

Според Хоппе демокрацията е основната причина за упадъка на цивилизацията след Втората световна война, и трябва да бъде свалена от пиедестала, на който незаслужено е въздигната. Затова той изследва съвременните демокрации в светлината на техните очевидни провали“: повишаването на нивата на безработица, нарастването на публичния дълг, неплатежоспособните системи за социална сигурност.

Хоппе характеризира демокрацията като „притежавано от обществото правителство“, за разлика от монархията, която е „частно притежавано правителство“. Но и монархията, и демокрацията, са системи със сериозни дефицити в сравнение с „естествения ред“: система, свободна от данъчно облагане и принудителен монопол, в която различни юрисдикции свободно се конкурират за привърженици.

В „Демокрацията: богът, който се провали“, Хоппе дава едни от най-интересните възможни отговор на фундаменталния въпрос: как да се запази свободата, собствеността и преследването на щастието, след като демокрацията се е провалила, а възстановяването на монархията е невъзможно? Неговият отговор е: чрез естествения ред. Негови синоними са „обществото на частното право”, „подредената анархия”, „анархо-капитализма”.

Книги, подобни на "Демокрацията: Богът, който се провали"

Мафията на жълтите павета
-5%

Мафията на жълтите павета

Калин Тодоров

12.35 лв.
Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация
-5%

Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация

Колектив

14.25 лв.
Големият упадък
-5%

Големият упадък

Нийл Фъргюсън

17.96 лв.
Неизбежният съюз: Берлин - Рим - Москва
-10%

Неизбежният съюз: Берлин - Рим - Москва

Александър Ликов

13.50 лв.
Европа: Kраят на играта
-10%

Европа: Kраят на играта

Улрике Геро, Хауке Риц

13.50 лв.

Други книги от Ханс-Херман Хоппе

Коментари за "Демокрацията: Богът, който се провали"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах