Абонамент за бюлетин
Да убиеш Левиатан - твърда корица
-5%

Да убиеш Левиатан - твърда корица

ISBN: 9786190113720
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2024
Брой страници: 416
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 34.90 лв.
Цена: 33.16 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Политика, публицистика, медии, Публицистика
В новата си книга известният изследовател на изкуствения интелект Игор Шнуренко продължава да работи по темата за абсурдите на технократския детерминизъм. Авторът разглежда протичащия демонтаж на основите, върху които е изградено съвременното общество, замаскиран под лозунгите за „дигитализация“ и показва как новата масова идеология на трансхуманизма се взема на въоръжение от новосформираната прослойка на „дигитални вълци“, които неумолимо превземат подстъпите към властта.

Според Шнуренко в наши дни се води истинска война срещу свободната воля, която от хилядолетия е носител на прогреса за нашия вид. Тази война е тотална и в същото време почти невидима. Човек трудно би могъл да намери паралели в историята и още по-трудно – място, на което да се скрие от нея, защото за разлика от държавата Левиатан, описана от Хобс, Цифровият Левиатан не се примирява с национално господство и търси глобалното. Той нахлува в съзнанието на хората – същото съзнание, което днешните технократи обявяват за несъществуващо. Той изтрива умовете на хората и ги лишава от воля, превръщайки ги в добитък, докато поглъща техните знания, техния опит и дори емоции. Всеки израз на човешкото присъствие отива в колекцията на информационното чудовище, което превръща човечеството в ресурс за собствения си растеж. Хората и машините, превърнати в част от Цифровия Левиатан, образуват единен квазибиологичен организъм без ясно дефиниран център за вземане на решения, който не е нито жив, нито мъртъв.

Това в никакъв случай не е измислица, а хроника на текущите събития и единствената възможност за човечеството да избегне собственото си поражение е нулирането на Цифровия Левиатан. Само така човек може да върне свободата, която постепенно му бе отнемана през последните двеста години. И не свободата да избираме между кока-кола и пепси-кола, а онази свобода на волята и духа, която човекът ще си възвърне сам, като строши оковите и окове самия Левиатан.

Григор Сарийски

Книги, подобни на "Да убиеш Левиатан - твърда корица"

Да убиеш Левиатан
-5%

Да убиеш Левиатан

Игор Шнуренко

28.41 лв.
Управлението на Китай, том I
-5%

Управлението на Китай, том I

Си Дзинпин

28.50 лв.
Смъртта на Бялата лисица
-10%

Смъртта на Бялата лисица

Анна Заркова

21.60 лв.
Светът през 2050 година. Как да мислим за бъдещето
-10%

Светът през 2050 година. Как да мислим за бъдещето

Хеймиш Макрей

22.50 лв.
България може сама

България може сама

Кузман Илиев

22.00 лв.

Други книги от Игор Шнуренко

Коментари за "Да убиеш Левиатан - твърда корица"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах