Абонамент за бюлетин
Да говорим за смъртта
-10%

Да говорим за смъртта

ISBN: 9786190203513
Издател: Колибри
Издадена: 2019
Брой страници: 80
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 10.00x16.00
Корична цена: 8.00 лв.
Цена: 7.20 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Философия, психология, етика, Психология и психоанализа
Франсоаз Долто (1908-1988) е една от най-големите фигури на френската и на световната психоаналитична наука. Последователка на Фройд, съратничка и приятелка на Жак Лакан, тя заема в науката свое собствено самобитно място. Повечето от трийсетината й трудове са посветени на лечението и възпитанието на децата, някои от тях – на женското начало и женствеността. През 1985 г. Долто изнася лекция по една нетипична за нея тема – смъртта и отношението ни към нея: как я приемаме, как мислим за нея, как да говорим за нея на другите и на децата. Ето някои нейни мисли:

Може би с основание смятаме, че смъртта не е събитие. Не и събитие, което някога ще изживеем – ние никога няма да изживеем собствената си смърт, както не сме изживели и собственото си раждане.

Как децата говорят за смъртта? Те започват да говорят за нея от много ранна възраст и ние също трябва да им говорим за нея отрано. Най-често я споменават във връзка с животно. Всеки от вас е виждал как реагират децата, когато за първи път се сблъскат със смъртта. Те казват: „То изобщо не мърда!“, а ние им обясняваме: „Защото е умряло“. „Какво значи това?“, питат те, а ние не знаем какво да отговорим.

-------------------

Франсоаз Долто (1908-1988) е една от големите фигури на френската и на световната психоаналитична наука. Трудовете й са станали класически, а оригиналният й принос към познанието за дълбинното у човека е вън от съмнение.

Долто завършва медицина и специализира детска психиатрия. Подлага се на психоанализа още преди да се омъжи и да роди трите си деца, след което посвещава живота и кариерата си на всичко, свързано с лечението, профилактиката и възпитанието на децата, като едновременно практикува, пише и активно поддържа „детската кауза“.

Идеите си развива в дипломната си работа „Психоанализа и педиатрия“ и в книгите си „Детство“, „Каузата на децата“, „Всичко е език“, „Евангелието и рискът от психоанализата“, „Играта на желанието“, „Трудно е да се живее“.

Последователка на Фройд, съратничка и приятелка на Жак Лакан, макар и да е една от основателките на Парижката психоаналитична школа, Долто трудно може да бъде причислена към определена тенденция - тя заема в науката свое собствено самобитно място.

Книги, подобни на "Да говорим за смъртта"

Всичко е език
-10%

Всичко е език

Франсоаз Долто

16.20 лв.
Основни етапи на детството
-10%

Основни етапи на детството

Франсоаз Долто

19.80 лв.
Женската сексуалност
-10%

Женската сексуалност

Франсоаз Долто

21.60 лв.
Когато родителите се разделят
-10%

Когато родителите се разделят

Франсоаз Долто

14.40 лв.
В играта на желанието, книга 1
-10%

В играта на желанието, книга 1

Франсоаз Долто

22.50 лв.

Други книги от Франсоаз Долто

Коментари за "Да говорим за смъртта"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах