Абонамент за бюлетин
Далеч от Толедо
-10%

Далеч от Толедо

ISBN: 9789545299483
Издател: Колибри
Издадена: 2011
Брой страници: 280
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 12.60 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
Трилогията на Анжел Вагенщайн "Петокнижие Исааково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом Шанхай" е посветена на съдбата европейските евреи през Втората световна война. Освен в България, те са издадени при много голям медиен отзвук в Германия, Франция и Русия, подготвят се издания на английски и други езици. През 2002 г. "Далеч от Толедо" получи годишната награда на Съюза на българските писатели за роман, както и Международната литературна награда на Сорбоната "Алберто Бенвенист".

"Далеч от Толедо" е весела и тъжна история, която се разгръща в неповторимия по своята пъстрота етнически декор на Пловдив. Една сага за любовта, надеждата и толерантността, които са по-силни и дълговечни от рушителните политически страсти.
Едно чудесно откритие! Една творба, която е истинско чудо не само от литературна гледна точка, но и на толерантността и неумиращата надежда.
"ABC" – Мадрид

Далеч от Толедо и близо до сърцето... Един усмихнат и тъжен разказ за детството и зрелостта, за любовта и надеждата, за благородството и глупостта на човека, подчиняващ се на всякакви измислени правила и забрани и забравящ, че животът е безсърдечно кратък, а човешката болка – безкрайна.
"ДУМА" – София

Сложността на хората, сложността на епохите, пътищата на исто- рията, които се кръстосват. Вагенщайн пише, както неговият Мануш Алиев изпълнява Моцарт на кларинет!
"ESPRIT" – Париж

Мотиви от този роман са в основата на филма "След края на света" – българско-немско-гръцка копродукция.

За автора:
Анжел Раймонд Вагенщайн е роден през 1922 г. в гр. Пловдив в еврейско занаятчийско семейство. Ранното си детство прекарва в Париж, където родителите му емигрирали по политически причини.
Във връзка с една амнистия семейството се завръща в София и Анжел Вагенщайн завършва строителен техникум. След влизането на България във войната на страната на хитлерова Германия той е изпратен в еврейски лагер за принудителен труд, откъдето избягва и се включва в съпротивителното движение срещу фашизма. Предаден при една акция в София и инквизиран жестоко, Анжел Вагенщайн е осъден на смърт. Присъдата му остава неизпълнена поради бързото навлизане на Червената армия в България.
Непосредствено след излизането си от затвора отива на фронта, като един от ръководителите на първия български фронтови театър "Народна естрада".
След войната изучава кинодраматургия в Московската филмова академия /ВГИК/ и получава диплом № 1, като първи чужденец, следвал и завършил Академията. Във връзка с предстоящата 90-годишнина от учредяването на първата в света филмова академия, ръководството й е уведомило съответните български власти в Москва за намерението си да присъди на Вагенщайн званието Доктор хонорис кауза.
Автор е на сценариите за над 50 игрални, документални и анимационни филми, произведени в България, Германия, Русия, Чехия, Гърция, Унгария, Грузия, Китай и Виетнам. Негови пиеси за възрастни и деца са поставяни в България, Румъния, Русия и Испания. Филми по негови сценарии са носители на редица големи национални и международни филмови награди.

Книги, подобни на "Далеч от Толедо"

Петокнижие Исааково / Сбогом, Шанхай
-10%

Петокнижие Исааково / Сбогом, Шанхай

Анжел Вагенщайн

22.50 лв.
Отвъд стените
-10%

Отвъд стените

Анжел Вагенщайн

16.20 лв.
Съновидение за св. Борис I
-10%

Съновидение за св. Борис I

Анжел Вагенщайн

18.00 лв.
Петокнижие Исааково
-10%

Петокнижие Исааково

Анжел Вагенщайн

12.60 лв.
Преди края на света
-10%

Преди края на света

Анжел Вагенщайн

12.60 лв.

Други книги от Анжел Вагенщайн

Коментари за "Далеч от Толедо"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах