Абонамент за бюлетин
Гранично/Безгранично. Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев
-10%

Гранично/Безгранично. Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев

ISBN: 9789542834120
Издател: Сиела
Издадена: 2021
Брой страници: 252
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 18.50x30.00
Корична цена: 35.00 лв.
Цена: 31.50 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Изкуства, Изобразително изкуство, Изкуствознание
В произведенията и творческите търсения на худож­ника Станислав Памукчиев наблюдаваме множество симво­ли с дълбочина на внушение, носещи заряда на антиномни въпроси. Такива са противопоставянето на черното и бяло­то в монохромността на избора и колоритния подбор. Също така и използването на естествени материали, употребява­ни в бита на първобитните общества, са противопоставени на иновативността на художествената техника. На фокус е сблъсъкът между вида на материала, неговата структура, по­ведение и съдържание в комбинация със съвременно тър­сене и внушение. Огънят, изгарянето, претопяването и пе­пелта, разгледани паралелно като технология и ритуалност, са носители на огромен архетипен заряд. За анализиране на използваната техника се извеждат множеството психологи­чески, исторически и културни основи, които са първопри­чина за нейното прилагане.

Текстът е наситен с търсения, промени, иновации, психо­логически анализи и запълва едно недокоснато пространство от пластове на модерното изкуство и психологията на изкуството. Станислав Памукчиев надгражда творческите опори на съвременното изкуство и доказва, че културните събития е необходимо да носят дълбинната тежест на едно осъзнато изкуство. Основите на човешкото съществуване, неговата връзка със света на невидимото, сакралното, тай­ното и мистичното – натам се спускат посоките в тази книга. Творчеството на Памукчиев неизменно се препли­та, отразява, бори се, превъзмогва и преобразява света на изкуството през епохата, която преминава. Художестве­ността претърпява своите необходими превъплъщения, но истинската промяна настъпва със способността да бъде из­разена душевната трансформация.

Размишленията са насочени към невидимия потенциал в произведенията на Станислав Памукчиев. Срещата на ар­тиста със заряда на идеята, нейното осмисляне, съзрява­не, създаване и експониране в галерийното пространство. Разглежда се произведението като влиятелен образ с лично ниво на съществуване, като внушение, събуждащо дълбоки предбитийни кодове, пренесени през времето чрез унасле­дяване. Книгата крие ключ за разбирането на изкуството като безвремево внушение на актуалност.

------------------------

Д-р Елена Олимпиева е родена през 1980 г. в град София. През 1998 г. завършва Националното училище за изящни из­куства Илия Петров в София със специалност Графика. Същата година е приета като студент по Графика, в На­ционалната художествена академия. През 2004 г. успешно завършва своята магистърска програма. Специализира и Педагогика на изобразителното изкуство. Следват ня­колко самостоятелни, а също и множество общи изложби, както и участия в международни изложения за изящно и приложно изкуство. Нейни произведения са собственост на частни колекции. За известно време работи в областта на филмовата индустрия като дизайнер на специални ефекти. Занимава се и с графичен дизайн.

През 2019 г. защитава своя дисертационен труд, на чието проучване се основава и настоящата книга. Изда­ва редица публикации, участва в научни конференции, свързани с проблемите на съвременното изкуство.

Тя продължава да твори в сферата на изящните изкуства, да преподава изобразително изкуство и да пише.

Книги, подобни на "Гранично/Безгранично. Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев"

История на българското изобразително изкуство

История на българското изобразително изкуство

Кирил Кръстев

58.00 лв.
От Мърквичка до минотавъра
-10%

От Мърквичка до минотавъра

Митко Новков

26.10 лв.
Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод
-10%

Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

Зорница Кръчмарова

18.00 лв.
Перспективата: Как да я видим и нарисуваме
-10%

Перспективата: Как да я видим и нарисуваме

19.80 лв.
Изкуството да рисуваш човешка фигура
-10%

Изкуството да рисуваш човешка фигура

25.20 лв.

Други книги от Елена Олимпиева

Коментари за "Гранично/Безгранично. Антиномиите в творчеството на Станислав Памукчиев"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах