Абонамент за бюлетин
Гражданинът президент
-10%

Гражданинът президент

Издадена: 2007
Брой страници: 438
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 13.50 лв.
Медийният образ на Георги Първанов 2001-2006 г.

От съставителя:

Сборникът "Гражданинът президент" е първи опит в демократични условия да бъде представен образът на държавния глава, отразен в огледалото на печатните медии. Подбраните над 100 публикации от 25 източници: всекидневниците "Труд" "24 часа", "Земя", "Дума", "Република", "Сега", "Стандарт", "Монитор", "Новинар", "Демокрация", "Пари" "Дневник"; седмичните издания "Капитал", "Република", "Политика", "168 часа", "Българско войнство"; списанията "Тема" и "Лидер", както и от вътрешния и международния обмен на Българската телеграфна агенция (БТА) представят многостранно държавника Георги Първанов. Особено интересни са опитите за анализ на участието му в политиката през последното десетилетие - 1996-2006 г. - и развитието му от председател на най-голямата политическа партия към президент на всички българи.
Именно формулировката "Президент на всички българи" е сред най-употребяваните от авторите на анализи и портрети. Разбира се, тя не се споделя от всички, особено от пишещите за десни и консервативни издания, но това, наред с оспорването и на други негови достойнства, на места достигащо до пълно отрицание, само допринася за по-цялостен поглед върху образа му на президент на Републиката.
"За" или "против" Георги Първанов е бил българският печат през петте години на първия му мандат?! Трудно е да се отговори еднозначно. Както при други големи имена в новата ни история, той е и възхваляван, и отричан. Но диапазонът в оценките за него е доста по-широк от полюсното политическо мислене, а ще става и по-дълбок през втория президентски мандат. Това за сетен път потвърждава нарастващата значимост на държавника Първанов и оправдава идеята за издаването на настоящия сборник.
Накрая една малка статистика. От общо 116 публикации 89 са от ежедневници, 13 от седмичници, 7 от списания и 7 чрез БТА (5 - радия; 2 - ТУ). Най-активни в "портретното" отразяване на дейността на държавния глава са "Земя" (18), "Труд" (11), "Стандарт" и "Новинар" (10), "Дума" (9), "24 часа" (6). Сред 87-те автори се повтарят имената на Горан Готев ("Земя", "Република" - 6), Иван Гарелов ("Новинар" "Пари" -4), Димитър Иванов ("Република", "Земя" - 5), Галина Стоянова ("Монитор"), Тодор Токин ("Труд"), Татяна Буруджиева ("Дума", "Пари"), Васил Гарнизов ("Дневник", "Стандарт") - по 3 публикации. Преобладават професионалните журналисти, но има политолози, социолози, политици, режисьор, артист, художник, спортист и дори антрополог. Представени са кратки характеристики и мнения за президента Първанов от български политици и световни лидери.
Вероятно по-взискателните читатели, както и специалистите по политическа реклама и PR ще открият несъвършенства в сборника както от формална, така и от съдържателна страна. И това е добре, защото идва да подскаже, че идеята не е изчерпана, а е с проекция към следващо издание след пет години. Убедени сме, че тогава, след втория президентски мандат на Георги Първанов, признанието за историческия му принос за просперитета на европейска България и оценката за неговата политическа роля ще са по-категорични!

Януари 2007 г Светлана Шаренкова

Книги, подобни на "Гражданинът президент"

Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят
-10%

Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят

Асен Агов

19.71 лв.
Смъртта на Бялата лисица

Смъртта на Бялата лисица

Анна Заркова

24.00 лв.
Неизмислената история на един български германец
-10%

Неизмислената история на един български германец

Иван Илиев

16.20 лв.
Година от книжни четвъртъци по време на пандемия
-10%

Година от книжни четвъртъци по време на пандемия

Георги Цанков

26.10 лв.
Политиката
-10%

Политиката

Светослав Ставрев

10.80 лв.

Други книги от Светлана Шаренкова

Коментари за "Гражданинът президент"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах