Абонамент за бюлетин
Господин Тест
-10%

Господин Тест

ISBN: 9786191760695
Издател: Гутенберг
Издадена: 2016
Брой страници: 152
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.00x23.50
Корична цена: 14.00 лв.
Цена: 12.60 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Сборникът с избрани произведения на Пол Валери “Господин Тест” съдържа произведения в проза, които носят в себе си дълбок вътрешен разговор, усещането за естетика, напрежение и дълбочина на интелекта.

“Безразсъдството не ми е силна страна.” Така започва известното начало на “Господин Тест”, като фразата е характерна както за господин Тест, така и за Пол Валери. Макар тази книга да не отговаря на стандартната автобиография, в нея се наблюдава голяма дълбочината на личното. Валери е казал, че не си е представял съществуването на този роман, но все пак не е устоял на живеещия в ума му персонаж. От една страна, господин Тест отразява интелектуалните идеи на Валери, който се занимавал с

феномена за ума, отделен от чувствата, а от друга страна, той се явява обикновен фикционален герой, възприеман по различни начини.

“Самият Валери притежава интелект, който е най-малкото очевиден. Едва ли има нещо, което да е толкова объркващо, колкото въплъщението на този интелект: господин Тест. Отново и отново, от ранните до късните му творби, авторът прибягва до тази странна фигура, около която се събира цяла серия от текстове – „Вечерта с господин Тест“, писмото от съпругата на Тест, и така до пасажите от бордовия дневник. Господин Тест („Господин Глава“) е персонификация на разума, която силно ни напомня на Бог, както е осмислен в негативната теология на Николай от Куза. Всичко, което научаваме за Тест, завършва с отрицание. Това, което е тъй привлекателно в него, не са теоремите, а умелото държание, което посяга възможно най-малко на небитието и следва максимата: „Всяко усещане за възбуда, всяко чувство е знак за провал на съзиданието и нагаждането“

Колкото и господин Тест сам да се „чувства“ човек, той е взел присърце l’aperçu на Валери, че най-важните идеи са тези, които противоречат на чувствата. Следователно той представлява „отрицанието на човешкото“.
Валтер Бенямин

Книги, подобни на "Господин Тест"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Пол Валери

Коментари за "Господин Тест"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах