Абонамент за бюлетин
Големият упадък
-5%

Големият упадък

ISBN: 9786190113553
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2024
Брой страници: 168
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.50
Корична цена: 18.90 лв.
Цена: 17.96 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Социология и политология, Политика, публицистика, медии, Политика
„Големият упадък“ на харвардския историк Нийл Фъргюсън е задълбочен и провокативен анализ на ерозията на западните демокрации, която застрашава тяхното бъдеще. Симптомите за напреднала дегенерация са навсякъде: забавящ се икономически растеж, смазващ държавен дълг, задълбочаващо се неравенство, застаряващо население, антисоциално поведение. Какви са причините? Според Фъргюсън институционалният упадък е причина за геополитическата и икономическата немощ на нашия свят, а голямата рецесия е само един от симптомите за неговата дълбока дегенерация.

Западноевропейските и северноамериканските общества са построени върху стълбовете на представителното управление, свободния пазар, върховенството на правото и гражданското общество. Именно тези институции, а не географските или климатични предимства в миналото тласкат Запада по пътя към глобално господство. Днес обаче тази основа ерозира. Развитите демокрации нарушават договора между поколенията, като прехвърлят планини от дългове върху деца и внуци. Пазарите са обременени от прекалено сложни регулации, блокиращи политическите и икономическите процеси, които би трябвало да стимулират. Върховенството на правото се е превърнало във върховенство на правистите, а гражданското общество е заместено от консуматорска маса, лениво очакваща държавата да реши всичките им проблеми.

„Големият упадък“ е присъдата за една епоха на нехайство и самодоволство. Докато арабският свят се бори за демокрация, а Китай се опитва да премине от икономическа либерализация към върховенство на правото, западните общества прахосват вековно институционално наследство. За да спрем упадъка на западната цивилизация, се нуждаем от смели лидери и радикални реформи. Въпросът без отговор е дали западната цивилизация (и конкретно част от сегашното й политическо ръководство) е способна да поеме по този път.

Книги, подобни на "Големият упадък"

Пари и власт в модерния свят (1700-2000)
-10%

Пари и власт в модерния свят (1700-2000)

Нийл Фъргюсън

18.00 лв.
Мафията на жълтите павета
-5%

Мафията на жълтите павета

Калин Тодоров

12.35 лв.
Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация
-5%

Година на повече войни и промени. Международната политика и българската дипломация

Колектив

14.25 лв.
Неизбежният съюз: Берлин - Рим - Москва
-10%

Неизбежният съюз: Берлин - Рим - Москва

Александър Ликов

13.50 лв.
Европа: Kраят на играта
-10%

Европа: Kраят на играта

Улрике Геро, Хауке Риц

13.50 лв.

Други книги от Нийл Фъргюсън

Коментари за "Големият упадък"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах