Абонамент за бюлетин
Гозбите на старите българи
-10%

Гозбите на старите българи

ISBN: 9789546557056
Издател: Бард
Издадена: 2016
Брой страници: 240
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 15.99 лв.
Цена: 14.39 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Домакинство и хоби, Кулинария, Културология и антропология
Предлагаме на вашето внимание една забавна, поучителна и полезна книга. Кои сме ние? Румяна Пенчева, литературовед, и Мирела Костадинова, философ. Запозна ни Иван Вазов в Сопот, на честване на 120-годишнината от първото издание на романа „Под игото“. После времето се завъртя и пред нас застана друг голям българин – Стилиян Чилингиров. И една стара тетрадка с готварски рецепти от неговия дом, принадлежала някога на прислужницата му. Оттам тръгна и идеята за тази книга.

Кухнята на българина от ХІХ и началото на ХХ век съвсем не прилича на съвременната, в която „химията храни човека“. В онези години готвенето е ритуал, който трае понякога цял ден. Например само за приготвянето на кекс било необходимо яйцата да се бият с тел поне 40 или 50 минути. И съвсем не е измислица, че сладкишите ставали най-малко с 10 яйца. Готвели се и обикновени храни, с „малко масраф“, които носели наслада за небцето и душата. „Яде коприва, пък носи коприна“, философства народът ни...

В кухните на предците ни, на огнището или на печката с дърва, всеки ден къкрели апетитни гозби, приготвени от чисти и истински продукти. Цвеклото е било чукундур, зехтинът – дървено масло, а сметаната – каймак. Днес храните само наподобяват истинския вкус на маслото, сиренето, месото, яйцата и други основни храни. Готвим в микровълнови печки, тостери, тефлонови тигани, блендери, пасатори, роботи. И все нещо не достига във вкуса на храната...

Не само продуктите са от значение за добрата кухня. Също и естетиката, с която е предложена храната, и съдовете, в които тя се съхранява. Някога във всеки български дом съдовете за ориз, оцет, брашно, пипер, подправки и т.н. били от порцелан в красиви форми и с кокетни щампи. Медните съдове били калайдисвани, за да греят като слънчогледи. Кухнята била храм, в който се свещенодейства. Навремето само по-първите граждани са притежавали ленени или памучни кърпи за хранене с извезан монограм и медни пръстени, също с монограм. Имали са изящни поставки за рохки яйца, богато изрисувани супници, чинии, вилици и лъжици с флорални орнаменти, съдове за сосове, канички и други съдчета, на които днес дори не знаем предназначението. Грациозни фруктиери от стъкло и порцелан са красели кухните и гостните стаи.

Ето какво пише в една стара готварска книга: „Покривката на масата трябва да хармонизира със салфетките, приборите, чиниите и чашите. Цветът на покривката и салфетките трябва да се допълва от цвета на чиниите и цветята на масата. Стилът на приборите се допълва от стила на чиниите и чашите. Много важно е приборите да бъдат добре изчистени, да имат блясък и да отразяват светлините. Същото важи и за чинийките за масло, чинийките за горчица, солниците, пепелниците и др., които трябва да изразяват и допълват хармонията на масата. Свещниците, ако се поставят, трябва да бъдат също идеално чисти и бляскави“.

Дали имаме време и усет да мислим за всичко това?
А българските писатели и политици са имали тази чувствителност. На тях винаги сме гледали като на хора, отдалeчени от бита. Но той не е настрани от тях. Би било любопитно да надникнем в тяхното всекидневие. Това са моментите, когато събират на трапезата своите близки и приятели и ги гощават с любими ястия. В писма, дневници, спомени, в писателски бележници са съхранени техните предпочитания в храненето. Смятаме, че ще е изненада и предизвикателство за читателя да прочете, пък и да сготви ястие или сладкиш по любимите им рецепти.

За да не бъде това една обикновена готварска книга, пък и верни на убеждението си, че книгите трябва да носят познание, предлагаме на вашето внимание любознателни факти, които изглеждат наивни и дори смешни. Открити са в стари кулинарни книги, вестници, исторически четива, домакински списания и архиви. Те показват светогледа на човека от ХІХ и началото на ХХ в. към историческите факти и сведения, които са ценни дори днес.

Илюстрациите също са в духа на нашата идея. С усмивка, разбира се.
Кухнята, която ви поднасяме, е практична и здравословна, и е по джоба на съвременния българин. Заповядайте в кулинарния свят на писатели, поети, политици и стари граждани. Да седнем около една трапеза и да се насладим на изтънчени и съблазнителни аромати.

Добър апетит!

Книги, подобни на "Гозбите на старите българи"

202 неустоими рецепти за хляб

202 неустоими рецепти за хляб

Анна Шагасян

29.00 лв.
303 неустоими Еър Фрайър рецепти

303 неустоими Еър Фрайър рецепти

Анна Шагасян

19.00 лв.
Какво да сготвим от яйца?
-10%

Какво да сготвим от яйца?

8.10 лв.
Диетична кухня

Диетична кухня

Д-р Н. Нейков

19.99 лв.
Децата и зоната

Децата и зоната

Катина Герова

36.00 лв.

Други книги от Румяна Пенчева

Коментари за "Гозбите на старите българи"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах