Абонамент за бюлетин
Годината на бягствата

Годината на бягствата

ISBN: 9786197153873
Издател: ICU
Издадена: 2021
Брой страници: 576
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 21.90 лв.
Цена: 21.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
В рамките на една година, наситена с изпитания, трима млади мъже и една незабравима жена предприемат бягство от трудното си минало към надеждата за нов живот. Благонадеждният Автар пристигна в Англия със студентска виза, след като продава единия си бъбрек. Тайната му го задължава да закриля младия и наивен Рандип, мигрирал с уредена брачна виза в опит да подпомогне семейството си след нервния срив на своя баща. След като прекосява цяла Азия и Европа, в Шефилд се оказва и Тарлочан, мълчалив млад мъж от кастата на недокосваемите, напуснал Индия, след като близките му са избити от религиозни фанатици в Бихар.

В Англия ги очаква една незабравима жена, набожната Нариндер от традиционно сикхско семейство, превърнала своя религиозен дълг в средоточие на живота си, ала принудена от шемета на непозволената си любов да преобрази себе си с покоряващо великодушие и непоклатимо благородство.

Бягства от трагедията към мечтата, от Дарвинова борба за оцеляване към уютно и спокойно съществуване, от предразсъдъците и расизма към изконното човешко достойнство. Бягство от омразата към обичта: към другия, към себе си, към себе си като друг. Бягство от мръсния под на една закусвалня към края на един континент, където се срещат три морета, а Луната е тъй огромна и тъй близо, че сякаш можеш да я докоснеш.


„Чета литература, за да разбера света. Наблюдавам живота на други хора в словесното пространство, родено от въображението, защото така преминавам по-пълноценно през своя живот.“ (Санджив Сахота)

----------------------
Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби. Следва математика в Импириъл Колидж в Лондон, а първият си роман прочита на 18-годишна възраст. Дебютният му роман „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer нарича „безспорно изключителен“, а Times го определен като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“.

Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература за 2017 г. и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетте най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40“. От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

Книги, подобни на "Годината на бягствата"

Неразделните

Неразделните

Симон дьо Бовоар

20.00 лв.
И заживели вечно нещастни

И заживели вечно нещастни

Стефани Гарбър

25.00 лв.
Неразделните

Неразделните

Ървин Д. Ялом

26.00 лв.
Любов, или нещо такова

Любов, или нещо такова

Тересе Тунген

22.00 лв.
Един миг

Един миг

Беки Хънтър

20.90 лв.

Други книги от Санджив Сахота

Коментари за "Годината на бягствата"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах