Абонамент за бюлетин
Глухарчето

Глухарчето

ISBN: 9789542615460
Издател: Хермес
Издадена: 2016
Брой страници: 240
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.95 лв.
Цена: 14.95 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
"Глухарчето" е изключително завладяваща и тайнствена книга, изпълнена с множество древни вярвания, легенди и любовни заклинания.

Момиче на име Анастасия се самоубива малко след като завършва училище. Близките ѝ изпадат в шок от новината. Никой не е подозирал, че ученичката ще посегне на живота си. Най-добрата ѝ приятелка - Вангелия, се наема със задачата да открие истината за смъртта на Анастасия. След поредица от странни събития тя се натъква на дневника ѝ. Тогава разбира колко малко е познавала приятелката си. В стремежа си да открие истината, Вангелия започва все повече да се доближава до образа на мъртвата, да имитира гласа, маниерите, дори походката ѝ. Тя дотолкова се слива с чувствата и възприятията ѝ, че започва искрено да вярва, че Анастасия се е вселила в нея, предавайки ѝ всичките си желания, страсти и дори любовта си към художника Александър.

Блага Димитрова (1922 - 2003) е израсла във Велико Търново, но по-късно семейството се преселва в София, за да завърши тя елитната І девическа гимназия (на ул. "Цар Шишман") в класическия отдел с изучаване на латински и старогръцки. Затова след години успява да преведе "Илиада" от Омир (1971). Едновременно с това взема уроци по пиано при проф. Андрей Стоянов и стига до изпълнение на клавирните сонати на Бетховен. Завършва славянска филология в София и след това защитава дисертация в Русия. Започва да пише стихове отрано и публикува, когато е студентка, в сп. "Изкуство и критика" (1943). Издала е много книги с поезия, стиховете ѝ са преведени на 23 езика. Първият ѝ роман - "Пътуване към себе си" (1965), прави впечатление с отказ от тогавашната стилистика. След това се появяват романите "Отклонение" (1967, по него е заснет и филм с актьори в главните роли Невена Коканова и Иван Андонов), "Лавина" (1971, също филмиран), "Лице" (1981), "Урания" (1993), "Глухарчето" (1996). Издала е и книги с есета, спомени, а също два тома изследване за творчеството на Багряна и българската култура през първата четвърт на ХХ век (в съавторство с Й. Василев, 1975). През 1988 - 1989 г. се включва в дисидентското движение, дава изявления по радиостанциите "Свободна Европа" и "Дойче Веле", а след политическите промени е избрана за вицепрезидентка на България (1992), но подава оставка след две години. Романите ѝ са преведени на почти всички големи езици, а тя е превела "Пан Тадеуш" от Мицкевич (1969), стихове от лауреатката на Нобелова награда Вислава Шимборска, както и много други автори от цял свят.

Книги, подобни на "Глухарчето"

Отклонение

Отклонение

Блага Димитрова

15.95 лв.
Урания

Урания

Блага Димитрова

17.95 лв.
Пътуване към себе си

Пътуване към себе си

Блага Димитрова

17.95 лв.
Събрани творби, том 11: Лице

Събрани творби, том 11: Лице

Блага Димитрова

24.00 лв.
Да бъдеш жена - избрани стихове
-10%

Да бъдеш жена - избрани стихове

Блага Димитрова

5.85 лв.

Други книги от Блага Димитрова

Коментари за "Глухарчето"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах