Абонамент за бюлетин
Гала-Дали
-10%

Гала-Дали

ISBN: 9786190203216
Издател: Колибри
Издадена: 2018
Брой страници: 368
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 13.00x20.00
Корична цена: 20.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Преводна литература, Биографична литература, Свети Валентин
Елена Дмитриевна Дяконова, известна на света с името Гала. Неустоимата рускиня, останала в аналите на сюрреализма като муза на трима бележити творци, притежаваща неоспоримата дарба да открива таланти и да ги подтиква да разцъфнат в пълния си блясък. Девойката, на която една циганка в Москва предсказва: „Няма да си ти, ще бъдеш винаги другият. Мъжете са лоши спътници за жените победителки… помни, единствено ти би могла да помогнеш на себе си, като направиш така, че те да побеждават чрез теб“. Гала не е просто извор на вдъхновение, импулс за съзидание и безмълвна сянка. Опиянена от свободата и плътската наслада, от езотериката и парите, обичана до полуда от партньорите си и недолюбвана от обкръжението им, тя неистово се бори да наложи своя облик и глас в мъжкия свят, в който ролята на жената се свързва най-вече със съпружеска вярност и всеотдайно майчинство. И го постига, защото е Гала и за нея силата на женствеността не означава да се облегне на мъжка ръка. А геният Салвадор Дали е нейното „най-сложно творение“, както сама го нарича.

Кармен Доминго рисува психологически достоверен портрет на един увековечен съюз, запечатан в неподражаеми картини с подписа Гала-Дали.

----------------------
Испанската писателка Кармен Доминго (родена през 1970 г.) неведнъж е номинирана за престижни литературни награди. Известна като изследовател на мястото на жените в историята на XX век, сега тя логично отправя взор към съдбата на жена, покорила не един мъж и положила харизматичния си отпечатък върху емблематично за столетието изкуство.

-----------------------

Хареса ми идеята да се показва повече от живота на художника и най-вече системата от подкрепа, която Гала установява около него. Имах усещането, че на моменти писателката изпуска неща, които ми се струват ключови за историята им, като например как започва връзката им; каква е връзката им с дъщеря им. Книгата е информативна и ме вдъхнови да потърся повече информация за Гала.

Читателско мнение

Книги, подобни на "Гала-Дали"

Фрида. Да живее животът!
-10%

Фрида. Да живее животът!

Кармен Доминго

19.80 лв.
Любовта на великите мъже
-10%

Любовта на великите мъже

Михаил Дубински

12.60 лв.
Великите любовни истории
-10%

Великите любовни истории

Христина Мираз

6.29 лв.
Божествена
-10%

Божествена

Дейзи Гудуин

18.00 лв.
Баленсиага

Баленсиага

Еманюел Дирикс

19.90 лв.

Други книги от Кармен Доминго

Коментари за "Гала-Дали"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах