Абонамент за бюлетин
В сянката на Петльов връх
-10%

В сянката на Петльов връх

ISBN: 9789545532733
Издател: Парадокс
Издадена: 2019
Брой страници: 244
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 14.00x21.00
Корична цена: 16.00 лв.
Цена: 14.40 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
„В сянката на Петльов връх“ от Освалдс Зебрис е романът, с който латвийският писател печели Европейската награда за литература за 2017 г. Това е история за човешката слабост, за парализиращия страх от собственото „аз“ и вътрешното малодушие, за греха и вината, които поставят човека на колене и му отнемат най-важното – неговата човечност.

За книгата:

Рига, 1905 г. Руският цар постепенно губи контрол над огромната си империя, а градът се тресе от работнически бунтове, насилие и погроми. Революцията се носи във въздуха, хаосът настройва брат срещу брата. Сред тези катаклизми един бивш учител се замесва в бунтовете, но скоро осъзнава, че войната ще му отнеме много повече, отколкото е готов да даде. Година по-късно драматичното отвличане на три деца изправя на нокти полицията в Рига. Кой стои зад това? Какъв е мотивът му? Отговорът ще разруши живота на две семейства, които търсят истината във времена, в които всички страни са жертви.

„Хиляда деветстотин и пета година дава на латвийците в Рига, Лиепая, Валмиера и други градове в прибалтийските губернии на Руската империя чувството, че е възможно да създадат обединена нация в собствената си страна. Цената на тази трансформация е висока – извършените от наказателните експедиции репресии дълго и последователно разтърсват районите на Курземе, Видземе и Латгале, като оставят след себе си пепелища, хиляди разбити животи“ – пише Освалдс Зебрис в послеслова си към романа.

Освалдс Зебрис е представител на все още екзотичната за българската публика съвременна латвийска литература. Авторът е роден през 1975 г., завършва икономика и работи като експерт в областта на връзките с обществеността и комуникациите в няколко международни компании. Чувствителността му към социалните проблеми обаче променя посоката на професионалното му развитие и той започва да се занимава с журналистика, като в този период е автор и редактор в редица вестници и списания в Латвия.

Безспорният езиков талант и завладяващият стил, които открояват Зебрис в съвременната латвийска журналистика, го отвеждат още по-далеч и разгръщат пълния си потенциал, когато той започва да пише художествена литература. Още първият му литературен опит – сборник с кратки разкази – му носи неочаквана популярност сред латвийската публика, както и годишната литературна награда на Латвия за 2010 г. за дебютна книга. Успехът на Освалдс Зебрис като утвърждаващ се съвременен писател продължава и със следващата му книга – историческият роман „В сянката на Петльов връх”, който получава не само номинацията на литературната награда на Латвия за 2015 г., но е отличен и с Наградата на Европейския съюз за литература.

Книги, подобни на "В сянката на Петльов връх"

Бал във Версай

Бал във Версай

Даниел Стийл

19.99 лв.
Сингулярност

Сингулярност

Балсам Карам

18.00 лв.
Бисери на мъдростта

Бисери на мъдростта

Огняна Иванова

19.90 лв.
Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд

Робърт Луис Стивънсън

14.90 лв.
Тайната афера

Тайната афера

Ерика Джеймс

23.00 лв.

Други книги от Освалдс Зебрис

Коментари за "В сянката на Петльов връх"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах