Абонамент за бюлетин
Възстановяване... репарации... гаранции...
-5%

Възстановяване... репарации... гаранции...

ISBN: 9789543264094
Издател: Парадигма
Издадена: 2021
Брой страници: 704
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 42.00 лв.
Цена: 39.90 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Нова и най-нова история
Франция и балканските славянски държави (септември 1918 - октомври 1920)

В сърцевината на тази книга са две исторически събития - Голямата война (темата на Приложението) и нейният Парижки мир (предметът на основния текст), които се превръщат в свързаността си (както показва и неотделимостта им в книжното тяло) в загадката, която и след сто години, според авторката вълнува и надхвърля поколения, протягайки се върху бъдещето ни. Факти и обстоятелства, които се тематизират и проблематизират във въведението на настоящата книга, което поставя в центъра си протестите срещу Паметника на Франция, в центъра на Белград, за да изследва как "те след 1999 г. до 2018 г., в политическата си динамика и прояви на траур, отразяват емоционалния градус в политическото напрежение между днешна Франция и Сърбия"; а зад него прозират емоции със стогодишна история, но не и давност.

Изследвайки и другия контекст на Мира - чувствата, страстите и настроенията, авторката с едно съучастническо намигване ни показва как войната засенчва въжделения мир. И убедително доказва защо всъщност афективният обрат в дипломацията и политиката започва не в края на XX и началото XXI век, а още в края на XIX век - обратът, чийто симптом са тези два феномена (войната и мирът, който не успя да я приключи), доколкото тъкмо тяхното друго, афективно, наследство все така не се разгадава.

Анализирайки дипломатическо действие на Третата Република към двете славянски държави на полуострова - България и Сърбия, за времето от Солунското примирие (септември 1918 г.) до закриването на Мирната конференция в Париж, практически състояло се с разпускането на Върховния ѝ съвет (януари 1920 г.), книгата разкрива как и защо се премества центъра на балканската ѝ политика от Османската империя към преструктуриращата се Средна Европа. Преструктуриране, в което обаче, ни казва книгата, се утвърждава една нова Европа - на стратегическата сигурност, и един нов оксиморон завладява дипломатическия речник и прониква в колективното въображение - стратегическата спрведливост. Новата утопия на Мира! В този контекст тя поставя и един от най-критикуваните текстове на Фройд - неговото писмо отговор на Айнщайн, публикувано в брошурата „Защо война?“, издадена през 1933 г. от Института за Интелектуално сътрудничество към Обединените Нации. А има ли е алтернативи тази Европа през 1919 - 1920 г.? - авторката търси отговори не само в заключението.

Книгата обаче получава особената си пълнота с едно добавяне, както звучи в превода си на английски език думата Приложение - никак неслучайно то е озаглавено "Многоликият образ на болката..., страданието..., мизерията..." и се радва на изтънчени дизайнерски решения. Изследвайки преживяната война през войнишки картички, снимки, дневници за всекидневния живот в окопите и тила - много от тях уникални, "с това добавяне" (фактически на още една книга), авторката продължава да "отваря процепа към другите исторически архиви - афективните, често писани "с кръв от сърцето", буквално и метафорично", както подчертава тя.

"Тъкмо тези драми са средата за политиките на паметта, политиките, които на свой ред са неотделими от контекста и на съвременната дипломация, както се подчертава с новото въведение на тази книга", пише тя. И ако трябва да перефразираме думите и изказа ѝ, ще кажем, че Приложението всъщност е едно намигане към съвременната Политика и Дипломация, доколкото то се интересува от "онова друго там, където дипломацията се среща с най-голямото си изпитание: достойнството и честта на сякаш никога неживелите, които обаче са ни оставили важно историческо наследство, животите си като идеали, мечти, воля, падения, поражения, мъки, страдания, гняв и обида, но пожелали да бъдат и да ги има и след тях..."

Книги, подобни на "Възстановяване... репарации... гаранции..."

Украйна - Русия. Мисловна карта на двубоя
-10%

Украйна - Русия. Мисловна карта на двубоя

Мишел Фуше

10.80 лв.
Книгата за Втората световна война. Големите идеи, обяснени просто
-10%

Книгата за Втората световна война. Големите идеи, обяснени просто

34.11 лв.
Войните на Путин. Oт Чечения до Украйна

Войните на Путин. Oт Чечения до Украйна

Марк Галеоти

29.90 лв.
Пътищата на коприната. Нова история на света
-10%

Пътищата на коприната. Нова история на света

Питър Франкопан

26.91 лв.
Спомени в блокадния Ленинград
-10%

Спомени в блокадния Ленинград

Дмитрий Лихачов

19.71 лв.

Други книги от Снежана Димитрова

Коментари за "Възстановяване... репарации... гаранции..."
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах