Абонамент за бюлетин
Вчера
-5%

Вчера

ISBN: 9789543271238
Издадена: 2018
Брой страници: 108
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 14.25 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Българска класика
Това е книгата, по която е създаден филмът „Вчера“. Когато той се появява на широкия екран през 1988 г., пред кината по онова време се проточват дълги опашки от хора, много от които ще гледат филма за втори или трети път. С бунтарско съдържание, прекрасна черно-бяла естетика и въздействаща музика този филм се превръща в култов. Владо Даверов е негов сценарист, режисьор е Иван Андонов, оператое е Красимир Костов, а автор на музиката – Кирил Маричков. Впрочем, някой да не знае песента „Клетва“ на Маричков в изпълнение на „Щурците”?

Действието се развива в елитна езикова гимназия, а главните герои са от поколението, израснало с песните на Бийтълс. Има го обичайният забързан училищен ритъм, има я привидната дисциплина с тънкия, въздържан хумор, има ги големите мечти и илюзии, има го бунтът и огънят на тежкото разочарование, има го хладът на неизбежното примирение и... „цялата тази история бе забравена”. Несъмнено, ако завършилите езиковите гимназии по онова време, а и не само те, препрочетат тази книга, ще бъдат връхлетени от лични спомени със сходни характери и ситуации.

По-ценното на тази книга сега е, че днешният читател най-вероятно ще бъде изправен и пред предизвикателството на равмосметката – колкото лична, толкова и на „демократичния” ни път. Изпод позабравените ученически истории няма как да не лъсне най-щекотливият въпрос днес: А ние, ние нима не сме затънали прекалено дълбоко в примирение?

Книги, подобни на "Вчера"

Ягодовите полета, част 2
-5%

Ягодовите полета, част 2

Владо Даверов

17.10 лв.
Съвършенство
-10%

Съвършенство

Владо Даверов

13.50 лв.
Господин директорът на пристанището
-10%

Господин директорът на пристанището

Владо Даверов

10.80 лв.
Следователят Агаин: Часова разлика

Следователят Агаин: Часова разлика

Владо Даверов

12.00 лв.
Възторжен и див
-10%

Възторжен и див

Владо Даверов

4.50 лв.

Други книги от Владо Даверов

Коментари за "Вчера"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах