Абонамент за бюлетин
Вечно подранил

Вечно подранил

ISBN: 9786197029369
Издател: Хайни
Издадена: 2015
Брой страници: 84
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 3.00 лв.
Цена: 3.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Поезия
Поетът Георги Константинов е емблематична фигура в онази емблематична и много плодотворна за българската поезия школа, чиито корени са в земното, обикновеното, пряко идващото от живота и в същото време, обобщението, квинтесенцията в тази поезия я извисяват високо в небесата на общочешкото, разбираемото, преживяното и преживяваното от по-голямата част човешки същества, обитаващи този свят. Никак не е случайно, че тъкмо тези качества отдавна са превърнали Георги Константинов в един от любимите поети на нашето време, независимо от политическата ситуация и страстите на деня.

Предложените от поета стихотворения в сборника с неговите последни творби, „Вечно подранил“ не изневеряват на авторското му кредо. Те са преживяване и съпреживяване както на случващото се с нас, така и на онова, което му поднася животът в годините на неговата зрялост. Болка физическа и болка духовна – от времето, от деформацията на вечните човешки ценности, от сблъсъците му с предателството, с продажността и нагождачеството, от тихата белота на болничната стая, с един единствен пейзаж – нейния таван. Но дори в тежки мигове, Георги Константинов винаги е търсил онези ценности, онази опора, които дават надеждата и смисъла на земното ни съществуване – приятелството, любовта, природата, светлината...

Поет на контрастите, той винаги се е опитвал да балансира между мрака и „слънчевия щрих“, в този ръкопис обаче, най ценното като че ли е това тръпнещо опипване в търсене на надеждата, в тези – бих казал – често пъти парадоксални, дори ексцентрични опити за бягство от отчаянието, от злото, в което винаги се е чувствал неуютно. Стихотворения като „Крилати отчаяния“, „Вълчи сън“, „Освен това“, „Съвременна пиеса“ , „Втората природа“, „Зелени щикове“, „Големият бял ден“, „Вечер в село Дрен“ и мн. др. не само потвърждават казаното дотук, но струва ми се, могат да бъдат поставени редом до най-доброто, написано от този автор.

Румен Шомов

Книги, подобни на "Вечно подранил"

Вечерни слънчогледи

Вечерни слънчогледи

Георги Константинов

14.95 лв.
Непадаща звезда

Непадаща звезда

Георги Константинов

11.95 лв.
Колхида

Колхида

Георги Константинов

10.00 лв.
Поезията като свидетел

Поезията като свидетел

Георги Константинов

10.00 лв.
Избрани творби, том 1: Лирика
-10%

Избрани творби, том 1: Лирика

Георги Константинов

13.50 лв.

Допълнителни материали Други книги от Георги Константинов

Коментари за "Вечно подранил"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах