Абонамент за бюлетин
Българска лексикология и лексикография - твърда корица
-5%

Българска лексикология и лексикография - твърда корица

ISBN: 9786191529865
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2017
Брой страници: 432
Корица: Твърда
Език: Български
Корична цена: 27.00 лв.
Цена: 25.65 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Езикознание и литературознание, Български език и литература
Трудът Българска лексикология и лексикография е резултат от трайния интерес на В. Радева към семантиката на думата като основна езикова единица. Той се опира на четените лекции и магистърски курсове в Лайпциг, Западен Берлин и Саарбрюкен, но съдържа по-богата информация, която дава възможност за създаване на интерес за по-нататъшни занимания с проблематиката на лексикологията. Изграден върху теоретичните основи и постижения на съвременната лексикология, трудът разкрива характера на думата като номинационна единица, която чрез речевата си реализация осъществява комуникативната функция на езика. Представянето на словообразуването е съобразено с ролята на производната дума при структуриране на лексикалната система и с изясняване на отношението между словообразувателното и лексикалното значение. Семантичните връзки в лексикалната система са разгледани в тяхното развитие и изменение, за да се разкрие динамичният характер на лексиката. Създаването на нови лексикални единици, отпадането на остарели думи и значения, както и заемането на чуждоезикова лексика се изясняват като адаптиране на речниковия състав към комуникативните потребности на носителите на езика. Включеният раздел „Лексикография“ съдържа сведения, които показват тясната връзка на лексикологията с лексикографската теория и практика.

Предназначен предимно за студенти филолози, трудът ще бъде полезен за всеки, който се стреми към опознаване и правилно използване на българското словно богатство.

Василка Радева е родена в Русе. Възпитаничка е на СУ „Св. Климент Охридски“, където завършва специалността Българска филология и до пенсионирането си е преподавателка във Факултета по славянски филологии. През 1974 г. ù е присъдено научното звание доктор, а през 1994 г. – доктор на филологическите науки. Израз на научните ù интереси и занимания са както четените лекции по фонетика, лексикология, диалектология, ареална лингвистика, лексикална семантика, сравнително славянско словообразуване, така и публикуваните 12 книги и монографии и над 200 научни статии.

Книги, подобни на "Българска лексикология и лексикография - твърда корица"

Българска лексикология и лексикография
-5%

Българска лексикология и лексикография

Василка Радева

19.00 лв.
Български тълковен речник
-5%

Български тълковен речник

Василка Радева

38.00 лв.
Разни съвети за дублетите
-5%

Разни съвети за дублетите

Владко Мурдаров

17.10 лв.
Щрихи към портрета на една поетеса
-10%

Щрихи към портрета на една поетеса

Проф. д-р Росица Йорданова - съставител

13.50 лв.
Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата

Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата

Кристина Патрашкова

28.00 лв.

Други книги от Василка Радева

Коментари за "Българска лексикология и лексикография - твърда корица"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах