Абонамент за бюлетин
Българи, България, български съдби
-5%

Българи, България, български съдби

ISBN: 9789543261185
Издател: Парадигма
Издадена: 2010
Брой страници: 482
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 15.00 лв.
Цена: 14.25 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, История, История на България
Книгата е съставена от три части, които оформят нейното заглавие: "Българи", "България", "Български събди".

Първата, биографична част, чрез портретите на Георги Бенковски, Дамян Груев, Борис Сарафов и Яне Сандански, генерал Иван Цончев, полковник Стойчо Гаруфалов, д-р Йероним Стамов, митрополит Стефан и академик Ефрем Каранфилов разкрива зараждането, проявлението и развитието през различни исторически епохи и условия на един ярък характерологичен тип – революционният или духовният водач, командирът, творецът, лидерът изобщо. Обединяващата идея в биографичните портрети е ярката индивидуалност на представените личности и заедно с това тяхното вътрешно сходство като продукт на общ национален генотип, съчетал в себе си най-добрите черти на българската народопсихология.

Втората част съдържа 15 статии, есета и очерци, които хвърлят повече светлина, дават нова интерпретация или просто поглеждат от различен зрителен ъгъл към иначе познати факти и събития от историята на българите в Македония и Одринска Тракия и войните за национално освобождение и обединение. Сред тях са усилията на Българската екзархия за съхраняване на българщината в различни периоди и условия, взаимоотношенията между българската държава и македоно-одринското революционно движение, ролята на уличния натиск върху съдбоносните решения в навечерието и по време на Балканската война, народопсихологическите корени на българския боен дух при Одрин и Дойран. Нови щрихи към историята на Българския национален календар добавят статиите за Празника на Победите и Деня на Независимостта. Студията за приноса на Българската православна църква в спасяването на българските евреи не само откроява могъщата сила на християнските ценности, които с векове са се наслагвали в съзнанието на народа, но и насочва погледа към необходимостта по-задълбочено да се изучават корените на расизма и антисемитизма.

Третата част обхваща осем статии и представя българската история видяна, преживяна или споделена от чужденеца. България, българите и българските въжделения се превръщат в част от личната съдба и житейския път на руския учен и общественик Александър Александрович Башмаков и хърватския издател и книгоразпространител Крунослав Херуц. Хърватските педагози и френските успенци са съпричастни към българското образование и възпитание, защото вярват, може би дори повече от българите, в просперитета и величието на България. Славянската солидарност и кирилометодиевската идея привличат вниманието на хърватите към българските проблеми много повече, отколкото досега сме предполагали.

Книги, подобни на "Българи, България, български съдби"

За буквите

За буквите

Николай Иванов Колев

25.00 лв.
Праотечеството и праезикът на българите
-10%

Праотечеството и праезикът на българите

Д-р Ганчо Ценов

13.50 лв.
Генерация на властта: „априлското поколение“ в българската литература
-10%

Генерация на властта: „априлското поколение“ в българската литература

Пламен Дойнов

13.50 лв.
История на Българската Академия на науките, част 1

История на Българската Академия на науките, част 1

18.00 лв.
България и българите в гръцката книжнина (XVII - средата на XIX век)
-5%

България и българите в гръцката книжнина (XVII - средата на XIX век)

Надя Данова

21.85 лв.

Други книги от Светлозар Елдъров

Коментари за "Българи, България, български съдби"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах