Абонамент за бюлетин
Бозайниците, важни за опазване в България

Бозайниците, важни за опазване в България

ISBN: 9789073162938
Издател: Dutch Mammal Society VZZ
Издадена: 2007
Брой страници: 330
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 21.00x29.00
Корична цена: 70.00 лв.
Цена: 70.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Научна литература, Специализирана литература, Фауна, Екология
Представянето на българските бозайници e от европейско и световно значение за опазване на биоразнообразието е в основата на създаването на тази книга. Тя е структурирана в две основни части - обща и специална. Общата част представя характеристиката на бозайниците и запознава читателите подробно с полевите методи за изучаване и разпознаване на бозайници. Отделя се значително внимание и на историческите аспекти на формиране на фауната - интересен разказ за появата и разпространението на различните групи бозайници на територията на България. В тази част е представена и съвременната фауна на бозайниците у нас с описание на техния видов състав, видово богатство и природозащитен статус. Въведени и разяснени са основни природозащитни понятия. Общата част завършва с описание на зоогеографските особености, разпространението и териториалната фаунистична диференциация на съвременните бозайници. След подробна характеристика на бозайната фауна по зоогеографски райони авторите предлагат и регионални оценки на природозащитното й състояние в България.
Втората част на книгата представя серия от очерци за консервационно значимите бозайници на България. Това са онези видове, които определят състоянието на нашите екосистеми и са защитени по силата на международни споразумения или от националното ни законодателство. Книгата отделя голямо внимание именно на консервационно значимите бозайници, защото тяхното опазване има по-широко природозащитно послание. С интереса, който предизвикват, бозайниците са най-добрите посланици на идеята за цялостна защита на изчезващата дива природа. За да се постигне реалното опазване на видовете и природата като цяло, е необходимо да се прилагат разнообразни и най-важното, комплексни природозащитни стратегии. Това изисква приемане на национална политика за природосъобразно управление на обработваемите земи, пасищата, горите, водоемите, дивеча, рибата, лечебните и декоративните растения.
Представената в настоящата книга информация за консервационно значимите бозайници ще позволи на хората, вземащи решения, на политиците и на учените да предприемат ясно насочени действия за запазване на разнообразието от бозайници в България. Описвайки в детайли най-застрашените и интересни видове, за чието съхраняване страната ни носи отговорност и в международен план, давайки идея за необходимите мерки за защита, тази книга осигурява и база са сравнение и измерване на успеха на бъдещите природозащитни мерки.

Книги, подобни на "Бозайниците, важни за опазване в България"

Природна среда и структура на смърчовите гори в Рила планина

Природна среда и структура на смърчовите гори в Рила планина

Колектив

12.00 лв.
Gorichka.bg - Година първа
-10%

Gorichka.bg - Година първа

Колектив

10.80 лв.
Българско-италиански разговорник + CD
-10%

Българско-италиански разговорник + CD

Колектив

9.00 лв.
50-те български открития и изобретения, които промениха света
-10%

50-те български открития и изобретения, които промениха света

Колектив

13.50 лв.
Пътуване през Вселената
-10%

Пътуване през Вселената

Колектив

13.50 лв.

Други книги от Колектив

Коментари за "Бозайниците, важни за опазване в България"
Радостина Тзшева - 25/12/2009
Забележителна книга - подходяща за всякаква възраст - от малките ученици, които сега научават за света на бозайниците, до студенти и възрастни, които искат да задълбочат знанията си. Препоръчвам я на всеки, който обича природата.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах