Абонамент за бюлетин
Бог не е велик
-10%

Бог не е велик

ISBN: 9789542825876
Издател: Сиела
Издадена: 2018
Брой страници: 266
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 16.90 лв.
Цена: 15.21 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Религия и митология, Теология
Склонна към насилие, ирационална, нетолерантна, свързана с расизъм, племенна омраза и фанатизъм, облечена в невежество и нетърпима към свободната мисъл, презрителна към жените и насилствена към децата, организираната религия има достатъчно много на съвестта си.

Да си го кажем ясно. Религията идва от периода на човешката праистория, когато никой – дори великият Демокрит, който стига до заключението, че цялата материя е направена от атоми – няма и най-малка представа какво всъщност се случва. Тя идва от хлипащото, уплашено зараждане на нашия вид и е ранен опит да се посрещне неизбежната нужда от знания (наред с тази за утеха, подкрепа и други бебешки нужди).

Днес и най-малко образованото от децата ми знае повече за естеството на нещата от когото и да е от основателите на религията и ми се ще да мисля – макар връзката да не е напълно очевидна – че затова изглеждат толкова незаинтересовани от пращането на човешки същества в ада.

Много време е минало, откакто религията е изговорила последните си смислени, благородни или вдъхновяващи слова. Оттогава тя в най-добрия случай е мутирала до достоен за възхищение, но мъгляв хуманизъм, като в случая на Дитрих Бонхьофер – смелия лютерански пастор, обесен от нацистите, задето отказал да им сътрудничи.

Няма да имаме повече пророци и мъдреци от калибъра на древността и поради това молитвите на днешния ден са само ехтящи повторения на вчерашния – понякога усилени до степента на писък, за да запълнят зеещата празнота.

Спорът за вярата е основата и изворът на всички спорове, защото той е началото – но не и краят – на всяка дискусия за философия, наука, история и естество на човека. Той е също началото – но положително не краят – на всеки диспут за добрия живот и праведния град. Именно защото сме зле еволюирали, религиозната вяра е неизкоренима. Тя никога няма да отмре – поне докато ние не преодолеем страха си от смъртта, от тъмното, от неизвестното и един от друг.

-------------------

Като приятел-атеист, г-н Кристофър Хичънс не открива топлата вода. В същото време това е една увлекателно информативна книга, в която авторът предоставя исторически документирани и лични примери за това, което той вижда като все по-разрастваща се война, която се води от най-различни религиозни организации. В нашите собствени държави имаме такива армии от хора, които са добре спонсорирани, фанатични и проповядващи омраза към всеки, който не следва техните стандарти.

Читателско мнение

Книги, подобни на "Бог не е велик"

Господ няма да ми се сърди

Господ няма да ми се сърди

Серги Гьошев

25.00 лв.
Проповеди за деца
-10%

Проповеди за деца

Джон Райл

8.91 лв.
Езерото на боровинките
-10%

Езерото на боровинките

Джош Макдауъл

6.21 лв.
Кръстът на Христос
-10%

Кръстът на Христос

Джон Стот

22.50 лв.
Славянската православна цивилизация, том 6

Славянската православна цивилизация, том 6

Анчо Калоянов

25.00 лв.

Други книги от Кристофър Хичънс

Коментари за "Бог не е велик"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах