Абонамент за бюлетин
Биографии на отрепки
-10%

Биографии на отрепки

ISBN: 9789543001330
Издател: Гея-Либрис
Издадена: 2013
Брой страници: 386
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 14.90 лв.
Цена: 13.41 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
"На фона на събитията, разиграли се в България непосредствено след 1989 г., някой си Петканов, въобразяващ си, че е писател, призван да запечата историческия миг, среща по митингите и протестите жена, която се представя за преродена халдейка от цивилизация, съществувала преди повече от 2500 г. Като приема това за особен вид маниакален флирт, Петканов иронизира жената и себе си в невъзможността на такава неравностойна връзка, но се нахъсва да свали маската ѝ, разкривайки действителната ѝ самоличност.

Той не успява да направи това, но в поредица опити и перипетии открива странна логика в убежденията ѝ. През съмнения за модна обсесия, за не особено интелигентен флирт, дори за лудост, в изумлението, че тя искрено си вярва, Петканов постепенно се оказва сантиментално обвързан, още повече, когато тя тайнствено изчезва. В опита да я намери отново, той попада на окултист, ясновидец, който му обещава да я разкрие и като започва с Фройд и Юнг и вмества редица лични заключения, разкрива само собствената неудовлетвореност, раздвоеност и обърканост на самия Петканов, който вече е свикнал с анормалността си да разговаря с призраци и да ги прави герои на романи.

Между това окултистът увлича клиента в собствените си проблеми на човек с паранормални възможности, таксуван от нормалните като шарлатанин, мошеник, но и като способен да предрича бъдещето. В една от разходките си, те се срещат с професор философ, отшелник от светския живот, който се присъединява към разговорите им, тълкуващи, по израза на окултиста, най-главния философски проблем - предназначението на човека.
Но това е само една, макар и главната – сюжетна линия на романа. В друга тече битовият и академичен (той е университетски преподавател и писател) живот на Петканов и неговото обкръжение в гротескни перипетии.
В трета линия – нощният му, творчески живот, когато е спохождан от призрак, който мъчително провокира съвестта му. В четвърта – животът и деянията на средновековен лекар и алхимик, всеизвестният Парацелз. В следваща – битието и терзанията на балкански интелектуалци, влезли в такт с времето си и стресирани от опасността да объркат такта. И така нататък, и така нататък...

Книгата е сложна, полихронична, полифонична и написана на пределно ясен български език в непрекъсната игра с идиомите му, в мрежа от неизброими културни алюзии, цитати, скрити цитати и позовавания. Ако не друго, тя се заявява като един от най-обемно мислещите времето ни романи, защото, по думите на познаващ я вече критик, става дума за „дълбоко проницателен прочит на съвременността, тъй като я измерва с несвоевременното.”

Емил Кръстев

Книги, подобни на "Биографии на отрепки"

Петър Бонев
-10%

Петър Бонев

Симеон Янев

13.50 лв.
Цанко Дюстабанов
-10%

Цанко Дюстабанов

Симеон Янев

13.50 лв.
Нечестивците се жалват пред Конституционния
-10%

Нечестивците се жалват пред Конституционния

Веселин Панайотов

27.00 лв.
Днес не ми се излиза
-10%

Днес не ми се излиза

Неда Узунколева

16.20 лв.
Не е лесно да си демон

Не е лесно да си демон

Божидар Бакалов

24.90 лв.

Други книги от Симеон Янев

Коментари за "Биографии на отрепки"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах